2024. május 2. - Zsigmond

Az OVB az AB-től vár segítséget

Az Alkotmánybírósághoz fordul az Országos Választási Bizottság az azonos tartalmú népszavazási kérdések ügyében - döntött a testület esti ülésén. Arról kérik az Ab állásfoglalását, hogyha azonos tárgyú, de eltérő tartalmú és megfogalmazású kérdésekben hoz
2007. augusztus 24. péntek 08:11 - Hírextra
Arra kérik az Ab-t: állapítsa meg, hogy mulasztásos alkotmányellenességről van szó, ami a jogbiztonságot is veszélyezteti. Szoboszlai György, a testület MSZP-s tagja felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés számára gondot fog jelenteni, hogy az azonos tárgykörre vonatkozó, de eltérő megfogalmazású és különböző céllal feltett kérdések esetén milyen döntést kell hozni.

Az OVB ülésének napirendjén összesen 66 népszavazási kérdés szerepelt, ezekből 34-et tárgyaltak meg, a többit elnapolták. Hitelesítették egyebek között azt a kérdést, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az európai uniós jogharmonizáció keretében az 1978. évi IV. törvénybe (...) bekerüljön mint bűncselekmény a Holokauszt tagadásának tényállása, mely szerint bűntettet követ el az a személy, aki nyíltan felvállalja, hirdeti, hogy nem történt a német koncentrációs táborokban zsidó és cigány népirtás, azaz tagadja a Holokauszt megtörténtét?".

Szintén hitelesítette a testület azt a kérdést, hogy: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt egészítse ki egy olyan szabállyal, amely megtiltja 90 méternél és/vagy 25 szintnél magasabb épület építésének engedélyezését a módosítás hatályba lépését követő legalább öt évre?".

Az OVB hitelesítette azt a népszavazási kezdeményezést is, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a Szerencsejáték Zrt. - hatályos privatizációs törvényben foglaltak szerinti - tartós állami részesedésének (100 százalékos) önértékét a jövőben se változtassa meg?".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását