2024. május 16. - Mózes, Botond

Koalíció: megállapodtak

Jó hangulatúnak és konstruktívnak nevezte Horváth Ágnes a társadalombiztosítás átalakításáról tartott, keddi magas szintű koalíciós egyeztetést, amelyen a felvetett 9 kérdésből 8-ban meg is tudtak állapodni. Az egészségügyi miniszter szerdai tájékoztatójá
2007. augusztus 22. szerda 18:16 - Hírextra
Horváth Ágnes hangsúlyozta: Mind az MSZP, mind az SZDSZ vezetői kizárólag szakmai érveket hoztak fel álláspontjuk mellett. Számos kérdésben teljes volt az egyetértés, abban például, hogy az egészségügyi ellátáshoz a jelenleginél igazságosabb hozzáférést kell biztosítani. Hozzátette: Abban is megállapodtak a koalíciós partnerek, hogy nem változhat a járulékfizetés mértéke, ami nemcsak azt jelenti, hogy az új egészségpénztárak nem emelhetnek, hanem a szolidaritás elve miatt a másik biztosítóhoz képest kedvezményeket sem adhatnak.

A tárca vezetője elmondta: a koalíciós tárgyaláson ezen kívül szóba került például, hogy hogyan kerülhetnek be a legújabb technológiák az egészségügybe, miként lehet továbbfejleszteni az ellátórendszert és az új biztosítási modellben hogyan állapítsák meg a fejkvótát.

Az SZDSZ elképzelése szerint az egy-egy új pénztárhoz háziorvosi körzetek tartoznának, tehát egy biztosítónak akár az ország valamennyi régiójában lenne egy-egy olyan területe, amelynek egészségügyi ellátásáért felelne - mondta a miniszter. Az MSZP szerint azonban jobb megoldás lenne, ha egy biztosítóhoz egy nagyobb, egybefüggő terület tartozna. Horváth Ágnes szerint az SZDSZ "párducmintás" elképzelése mellett áll az az érv, hogy például egy elégedetlen beteg könnyebben átléphet az egyik biztosítóból a másikba, ha a közelben van egy olyan háziorvosi körzet, amely más pénztárhoz tartozik.

A koalíciós partnerek ezekről a kérdésről folytatják a vitát jövő héten. Eközben a már elfogadott pontokról elkezdődött a minisztériumban a törvényjavaslat előkészítése, és a tárca vezetője ígérte: a kidolgozott koncepciót társadalmi vitára is bocsátják.

Csökkent az infarktusos megbetegedések és az ebből származó halálozás is a tavalyi évhez képest - reagált a miniszter azokra a sajtóban megjelent aggodalmakra, hogy romlott a szív-, és érrendszeri betegek ellátása. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján 2006. első öt hónapjában 8400 infarktusos beteg került kórházba, közülük 14 százalék halt meg. 2007-ben májusig ez a két szám 7700 illetve 13 százalék volt.

Keresi a megoldást az Egészségügyi Minisztérium is az V. kerületi önkormányzattal folytatott területhasználati vitában - mondta Horváth Ágnes arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e megállapodás a tárca és a belvárosi önkormányzat csütörtöki egyeztetésén. A tulajdonjogi kérdésben azonban valószínűleg a bíróságnak kell döntenie, mivel a tárca továbbra is fenntartja: az a terület, amelyért a belváros közterület-használati díjat kér, a minisztériumhoz tartozik - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását