2024. május 2. - Zsigmond

Hatásvizsgálatot követel a Greenpeace

Komplex és nyilvános környezeti hatásvizsgálat nélkül elfogadhatatlan a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának továbbépítése - állítja a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédő szervezet szlovákiai képviselete ezt a napokban sajtóközleményben és több fórumon i
2007. augusztus 18. szombat 08:04 - Hírextra
A szervezet véli, hogy környezeti hatásvizsgálat nélkül sokkal kisebb létesítmények megépítése is lehetetlen az Európai Unióban. A Greenpeace elképzelhetetlennek tartja, hogy az olasz Enel energetikai társaság - amely a mohi erőművet kezelő Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonosa - képes volna mellőzni az előzetes hatásvizsgálatot.

A cég képviselői ugyanakkor jelezték, hogy a múltban már készült mind a négy mohi blokkra vonatkozó hatástanulmány, de a harmadikkal és a negyedikkel kapcsolatban újabbat is terveznek. Ugyanakkor a Greenpeace figyelmeztet: a két működő reaktor 15 évvel ezelőtti hatástanulmánya még nem számolt a továbbépítéssel. Szemben az Enellel a környezetvédők úgy vélik: a félig kész 3. és 4. blokk nem fejezhető be úgy, ha nem tesz eleget a legmodernebb elvárásoknak. A blokkok építését ugyanis még az 1989-es rendszerváltás előtt kezdték meg.

A 3. blokk a tervek szerint 2012 szeptemberében kezdhet áramot termelni a piacra. Az ugyancsak felépítendő negyedik blokkot legkésőbb fél évvel a harmadik beindítása után helyeznék üzembe.

Fő szakaszában, 2010-ben és 2011-ben az építkezés körülbelül 3500 embernek adhat munkát, további kétezer személyt pedig az egyes komponenseket gyártó beszállítói cégek alkalmaznak majd.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását