2024. május 2. - Zsigmond

A kukoricánk is odafagyott

A május 2-i mínusz 3-8 fokos fagy, valamint a csütörtök éjjeli újabb mínusz 2-3 fokos hideg károsította a kukorica ültetvényeket is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térség gazdaköri és gazdaszövetkezeti szövetségének vezetője az MTI-vel.
2007. május 4. péntek 09:52 - Hírextra
A kikelt, pár centiméter nagyságú kukorica 40-50 százaléka lefagyott a táblákon, de a fagysávokban és fagyzugos területeken még ettől is több növény, 80-90 százalék károsodott - mondta Jakab Ferenc. A MAGOSZ nyírségi elnöke hozzátette: a még földben lévő, ott kicsírázott mag hajtásai is megfagytak, hasonló mértékben.

Az érdekképviseleti vezető szerint a súlyosan károsodott kukoricaföldeken, ahol 50 százalék feletti a kár, újra kell vetni a növényt a gazdaságos termelés érdekében. Véleménye szerint erre azonban nem sok szabolcsi gazda lesz képes a tőkeszegénység miatt, hiszen a vetőmag "nagyon drága, s ehhez jön még a talaj előkészítés megismétlésének, valamint a vetésnek a költsége is".

Jakab Ferenc megjegyezte: emellett nagyobb mértékű tápanyag biztosításra is szükség lesz az újravetett területeken, hogy a kései vetésből kikelő kukorica hamarabb szárba szökkenjen, a tenyészidő tartására érdekében. A MAGOSZ megyei vezetője megemlítette azt is, hogy aszály ugyancsak sújtja a termelőket Szabolcsban, sem ősszel, sem télen, sem tavasszal nem hullott elfogadható mértékű csapadék a régióban.

Jakab Ferenc a fagykár és az aszály miatt kialakult helyzetet "tragikusnak" nevezte, úgy vélte: nagyon sok mezőgazdasági termelőt fenyeget a csőd az idén a halmozottan hátrányos helyzetű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, s a természeti csapások miatt pénzügyi nehézségekkel kell számolniuk a feldolgozó üzemeknek, zöldség-gyümölcs kereskedőknek, valamint a növényápolási szereket, eszközöket forgalmazó vállalkozásoknak is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását