2024. március 29. - Auguszta
A megszorító intézkedések beszüntetésére és a társadalmi párbeszéd helyreállítására szólították fel a magyar kormányt a magyar szakszervezeti vezetők az Európai Szakszervezetek Szövetségével (ETUC) közösen szervezett tüntetésen.
2011. április 9. szombat 18:33 - HírExtra
A szervezői becslések szerint mintegy 50 ezer ember - 22 európai ország 45 szakszervezetének képviseletében - vett részt a megmozduláson. Az MTI úgy tudja, hogy a rendőrség körülbelül 12 ezresre becsülte a tömeget. Az európai gazdasági- és pénzügyminiszterek gödöllői csúcstalálkozójával egy időben tartott demonstráción több mint húsz külföldi és hat magyar szakszervezeti vezető szólalt fel.

A demonstrálók a Hősök terén gyülekeztek és fél kettőkor indultak el az Oktogon irányába, ahol a felállított színpadon a szakszervezeti vezetők és könnyűzenei fellépők várták őket. A demonstrálók zászlókkal, színes léggömbökkel, és transzparensekkel vonultak végig az Andrássy úton. A táblákon egyebek mellett társadalmi igazságosságot, társadalmi párbeszédet követeltek, illetve több és jobb munkahelyet az európai fiataloknak. A tüntetést nagy nemzetközi sajtóérdeklődés övezte, a tömeget számos külföldi tv-stáb kísérte.

Ki fog fizetni?

John Monks, az Európai Szakszervezetek Szövetségének (ETUC) főtitkára nyitóbeszédében elmondta: a munkások nem fogják megfizetni a válság költségeit. Kijelentette: munkahelyeket, növekedést és a szociális ellátórendszerek fenntartását követelik a gödöllői tanácskozáson résztvevő gazdasági- és pénzügyminiszterektől.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: azért jöttek ide, hogy tiltakozzanak a kormány "munkavállalókat nyomorító" intézkedései ellen. "Tiltakozunk a bérek és a táppénz csökkentése, a munkavállalói jogok csorbítása miatt, tiltakozunk amiatt, hogy nem akarják emelni a nyugdíjakat és a kormány és a munkáltatók között létrejött paktum miatt - mondta a szakszervezeti vezető.

Kuti László, a Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a jövő nemzedékeket. Elmondta: a magyar kormány csökkenti az oktatásban eltöltött időt, hogy rosszul képzett, rosszul fizetett munkások tömegei álljanak rendelkezésre. "Ezzel elveszítjük ifjúságunk jövőjét" - értékelte az ÉSzT elnöke.

Sokan vannak


Gaskó István, a LIGA elnöke úgy fogalmazott: "nem kérünk az európai megszorító intézkedésekből, de nem kérünk a magyarokból sem". Kijelentette, hogy a munkavállalókat nem a miniszterelnök, hanem ők, a szakszervezetek képviselik. Sérelmezte az indoklás nélküli felmondás bevezetését, a sztrájktörvény "ellehetetlenítését", és azt, hogy a kormány olyan jogszabályokat alkot, amelyek visszamenőleg írnak elő kötelezettségeket. "Elhatároztuk, nem hagyjuk így tovább menni a dolgokat" - mondta Gaskó István, hozzátéve: ha a magyar kormány nem változtat kormányzási stílusán, "a törvények semmibe vételén", akkor nagyon sokat fognak még velük találkozni.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a rendezvényen megjelent tömeg azt bizonyítja, hogy nem megkerülhetők a magyar munkavállalók, és a szakszervezet. Tömeg vagyunk és erős európai mozgalom részeként vagyunk itt - tette hozzá.

Palkovics Imre, Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke szerint „primitív és olcsó hazugság”, hogy a magyar gazdaság gondjait a lakosság túlfogyasztása okozta. Elmondta: a neoliberális szélsőséges gazdaságpolitika vezette be, hogy nincs közösségi, csupán egyéni érdek.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke számon kérte a kormányon: miért hagyja, hogy a soros EU-elnökséget adó országban legyen a legrosszabb szociális párbeszéd. Egy szociális Európáért vagyunk itt - tette hozzá.

Javaslatokkal jöttek

John Monks a szombati szakszervezeti tüntetést megelőzően az MTI-nek adott interjúban a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, euróövezeti kötvények kibocsátását, növekedést támogató alapok létrehozását, valamint a fiatalok munkához juttatását javasolta a gödöllői találkozón résztvevők figyelmébe. Monks szerint nem igazságos a kilábalás jelenlegi módja: túl kevés teher van a pénzügyi intézményeken és túl sok azokon, akik nem képesek több terhet elviselni. Az üzenetünk az, hogy kevesebb megszorítás, több növekedés - fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Abbéli reményének is hangot adott, hogy Portugália számára igazságos feltételeket szabnának a mentőcsomagban. Elmondta: úgy látják, hogy Írország és Görögország esetében az EU intézkedései inkább hátráltatták a fejlődést, mintsem javítottak volna a helyzeten.

A tüntetésen a görög és a portugál szakszervezetek is jelen voltak. Lueinda Damaso, portugál tanár, az UGT szakszervezet tagja az MTI-nek a helyszínen nyilatkozva elmondta: a megszorítások és a Portugáliát súlyosan érintő pénzügyi válság miatt jöttek el a tüntetésre. Georges Dassis, a görög ADEDY tagja az MTI-nek elmondta: a szakszervezetek és a dolgozók minden lehetséges eszközzel tiltakoznak a pénzügyi piacok ellen, a pénzügyi spekulánsok ellen. Azt követeljük, az európai szövetséggel közösen, hogy az EU valódi szociálpolitikával álljon elő, amely az unió egész lakosságát segíti - fogalmazott a görög szakszervezeti tag.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: "egy igen nagyszabású, többezres tömeg részvételével zajló európai rendezvényről van szó" és ennek megfelelően nagy létszámú a rendőri jelenlét is. A biztosításban olyan rendőrök is részt vesznek, akik beszélnek idegen nyelveket - tette hozzá. A BRFK délutáni, a police.hu honlapon közzétett közleményben arról tájékoztatott, hogy a rendezvényen nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását