2024. április 25. - Márk

A forintsáv még marad

A forintsáv eltörlése nem tabutéma, de nincs napirenden - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. A miniszter felfedte, hogy a kérdésről megbeszélések folynak a jegybank és a kormány között.
2007. április 26. csütörtök 22:02 - Hírextra
A miniszter szerint az ERM-II. árfolyam rendszerben alkalmazott árfolyamsáv betölti szerepét, hiszen hosszú ideje biztonságosan zajlik a forintkereskedés az árfolyamsáv határai között. Ugyanakkor érdemes az árfolyam szabad lebegtetésének előnyeit és hátrányait is megvitatni.

"A kormány álláspontja változatlanul az, hogy a kérdése jelenleg nincs napirenden, ami természetesen nem jelenti, hogy ne lenne érdemes megvizsgálni a szakmai javaslatokat és szempontokat és ilyen konzultációk folyamatban is vannak" - jelentette ki a miniszter.

A jegybank és a pénzügyminisztérium szakértői más témákkal egyetemben az árfolyamrendszerről is folytatnak megbeszéléseket kitekintéssel olyan országokra mint Lengyelország, ahol a szabad árfolyam-lebegtetést alkalmazzák. Érdemes belegondolni a kérdésbe, de semmiféle olyan következtetést nem vontuk le, ami azt jelenthetné, hogy a mostani rendszeren egy csapásra változtatni kellene - jegyezte meg Veres János. Az árfolyamsáv eltörlése a forint túlzott felértékelődését idézhetné elő és a kormánynak mérlegelnie kell egy ilyen lépésnek a gazdasági növekedésre és a versenyképességre gyakorolt esetleges kedvezőtlen hatását.

Veres János úgy ítélte meg, hogy egyértelmű kommunikációval, jól időzített kamatcsökkentésekkel képes a sávhatárok között tartani a forint árfolyamát és a kormányzat és a jegybank között jó együttműködés a hitelességet is növeli.

A pénzügyminiszter reálisnak mondta a Reuters legutóbbi elemzői felmérésének eredményét, amely szerint az év végéig 125 bázisponttal csökken a jegybanki alapkamat és decemberre 6,75 százalékra mérséklődik a jelenlegi 8 százalékról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását