2024. május 8. - Mihály

Már nem vagyunk annyira pesszimisták

A Medián lakossági konjunktúraindexének értéke 2007 áprilisában az előző hónaphoz viszonyítva javulást, a decemberi értékhez viszont kisebb mértékű visszaesést mutat - áll a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, a "Gazdasági közhangulat áprilisban" c
2007. április 25. szerda 08:02 - Hírextra
A közvélemény-kutató intézet honlapján közzétett felmérés szerint az év eleji áremelkedések mély nyomot hagytak a gazdaság helyzetének és kilátásainak megítélésében, áprilisra mégis valamelyest megnyugodott a közhangulat. A Medián szerint az év elejei romló adatok mögött valószínűleg a szezonális hatások húzódnak meg, amikor a karácsonyi költekezés után a háztartások szembesülnek az év elején rendre megnövekedő kiadásokkal.

Az áremelkedések mértéke azonban idén nagyobb volt, mint a korábbi években, így a "sokkhatás" elmúltával sem jutott vissza az index a tavaly év végi szintre.

A gazdasági közhangulat négy vizsgált tényezője közül a háztartás jövő évi kilátásaira vonatkozó becslések lényegében stagnálnak. A lakosság szemében a legnagyobb probléma továbbra is az ország elmúlt 12 havi teljesítményével van, ennek megítélése márciusra az eddig mért legalacsonyabb szintre süllyedt, igaz egy hónappal később újra javult valamelyest. A december óta bekövetkezett visszaesés részben annak tulajdonítható, hogy mostanra olyanok is csatlakoztak a pesszimisták táborához, akik korábban relatíve bizakodónak számítottak.

Márciusra jelentősen romlott a magas jövedelműek és a diplomások véleménye is, de a hullámvölgy nem tartott sokáig és áprilisban már újra ezek a csoportok voltak a legkevésbé borúlátóak.

A pártszimpátia továbbra is jelentősen befolyásolja a gazdasági állapotok értékelését, a kormánypártok szimpatizánsai a reformok beindulásával valamivel optimistábbak lettek, míg a Fidesz szavazói, illetve a pártpreferenciával nem rendelkezők a leginkább borúlátóak - derül ki a felmérésből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását