2024. május 4. - Mónika, Flórián

Diana hercegnő "rosszindulatú, manipulatív, a médiát kihasználó neurotikus"

Tíz évvel tragikus halála után Diana hercegnő neve még mindig hatalmas vonzerőt jelent. A napokban jelenik meg egy újabb könyv, a Diana krónikák az 1997-ben, egy párizsi autóbalesetben elhunyt hercegnőről, amely sokak szerint minden idők legbotrányosabb t
2007. április 25. szerda 14:03 - Hírextra
A napokban újabb könyv jelenik meg Diana hercegnőről, melynek szerzője, az újságíró Tina Brown - gyakorlatilag lerombolva a tragikus sorsú asszonyról kialakított képet - "rosszindulatú, manipulatív, a médiát kihasználó neurotikusnak" írja le őt, aki a hatalom és a pénz alapján választja ki mindenkori partnereit.

Az egyébként magával a hercegnővel is baráti kapcsolatot ápoló Tina Brown 250 interjút készített a Diana környezetéhez tartozó emberekkel, akik közül sokan még soha nem szólaltak meg élete és halála ügyében.

Olvashattak arról is, hogy a hercegnő miként próbált meg férjet fogni magának válását követően az amerikai multimilliomos Teddy Forstmann és a hongkongi Gulu Lalvani személyében.

A már megjelenése előtt hatalmas botrányt kavaró könyvben Diana tűnik fel a legszámítóbb színben. A hercegnő "nem hivatalos életrajzában", melyhez ő szolgáltatta az adatokat, az áll, hogy amikor Károly először randevúra hívta őt, akkor meglehetősen visszautasító volt.

A bimbózó románc egyik szemtanúja, Sabrina Guiness azonban másként emlékezik. Szerinte ugyanis Diana volt az, aki gyakorlatilag "ráerőltette magát" Károlyra, "flörtölt, kacarászott, az ölébe ült".

Ezzel párhuzamosan az ambiciózus fiatal Diana elkezdett érdeklődni a sajtószereplések iránt. Mindig odafigyelt arra, hogy miként jelenik meg a fotósok előtt és állandóan magazinokat vásárolt, hogy állandóan önmagát vizsgálgathassa.

"A szégyenlős Di egy mítosz" - állítja egy fotós. Ezt látszik megerősíteni az is, hogy bár Diana a hivatalos verzió szerint szűzen ment férjhez Károlyhoz, már 1980 novemberében kiszivárgott egy történet, mely szerint kétszer is a királyi család vonatán töltötték az éjszakát.

Bár mindkét fél határozottan cáfolta a történteket, most kiderült, hogy az egyik, az őrizetükkel megbízott rendőr szivárogtatta ki az információt, mert zavarta, hogy ilyesmire költik az adófizetők pénzét.

Diana édesanyja gyanakodott lánya házassági motivációit illetően. Attól tartott, hogy nem a férfit, hanem az általa elérhető társadalmi pozíciót szerette. A könyv példaként hozza fel, hogy amikor választhatott az (egyébként II. Erzsébet által fizetett) eljegyzési gyűrűk közül, a legnagyobbat választotta ki.

Diana azt állította nem hivatalos életrajzában, hogy az esküvőt megelőző éjszaka rájött: Károly még mindig találkozgat Camillával. Ez annyira felkavarta, hogy mindent megevett, amit csak talált és rosszul lett.

Másként emlékszik a történtekre az Anyakirálynő egyik segítője. William Tallon szerint Diana az éjszakát vad ünnepléssel töltötte. Körbe-körbe biciklizett a kastély parkjában és azt kiabálta: "Holnap hozzámegyek a walesi herceghez!"

Tina Brown szerint Diana cipőkkel dobálta meg férjét, míg Károly mérgében gyakran hasonlóképpen cselekedett, egyszer például hozzávágott egy antik faliórát.

A veszekedések ellenére Diana tetszeni akart Károlynak, ezért 1984-ben, mialatt második gyermeküket várta, megkért egy divattervezőt, hogy készítsen neki szexi terhesruhákat. A szülés után pedig egy magánsztriptízzel próbálta meglepni Károlyt, de akkor már késő volt. Kitörései visszaterelték a férfit Camillához, aki boldog volt, hogy legyőzte Dianát, akit "gyengeelméjűnek" tartott.

Ezzel párhuzamosan Diana is elkezdett félrelépni. Lady Di-nek több szeretője is volt, akiket az asszony játékszerként használt.

A hercegi pár végül elvált, Diana 17 millió fontot kapott a királyi családtól. A válás után első partnere Hasnat Khan szívsebész volt, akivel akkor szakadt meg a kapcsolat, amikor Diana úgy döntött, hogy a férfinak gazdagabbnak és hatalmasabbnak kellene lennie.

Élete vége felé Diana egyre inkább üldözési mániás lett - állítja Tina Brown, emlékeztetve azokra a kirohanásokra, amelyekben a hercegnő azt állította, hogy Fülöp herceg és a királyi család más tagjai meg akarják gyilkoltatni.

Megjósolható, hogy a könyv rengeteg kritikát kap majd a Diana-rajongók seregétől. Szerzője, Tina Brown ugyanakkor állítja: nem kívánta a korábbi életrajzoktól eltérően durvábbnak beállítani Lady Dianát.

"Ez egyáltalán nem igaz. Szerintem mindenki szimpatikusnak tűnik fel. A könyv mindenkit egy nagyon emberi perspektívából mutat be. (...) Diana, csakúgy mint mindenki nem egyoldalú ember, és ez a könyv minden szereplőjére igaz" - fejtegette a szerző.

A Diana krónikák minden bizonnyal hatalmas vihart kavar majd, azzal, hogy rámutat a (nem ritkán címszereplője által kreált) mítoszokra. Ez talán segíthet abban, hogy az "emberek hercegnője" végleg békében nyugodhasson, közölte az InfoRádió.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását