2024. május 3. - Tímea, Irma

50 halott a véres harcokban

Szunnita és síita muszlimok csütörtökön újabb tűzpárbajt vívtak egymással néhány északnyugat-pakisztáni faluban, ahol az elmúlt hét felekezetközi összecsapásainak legalább 49 halálos áldozata és 115 sebesültje van már - közölte egy tartományi tisztségvise
2007. április 12. csütörtök 18:19 - Hírextra
Más beszámolók ugyanakkor sokkal magasabbra teszik a halálos áldozatok számát. Legutóbb szerdán feltehetően szunnita fegyveresek támadták meg Csardivar síita falut, öt embert megöltek, hatot megsebesítettek, és felgyújtottak néhány házat. Válaszul a pakisztáni hadsereg a rivális törzsi fegyveres csoportok állásait ágyúzta - mondta el a térség kormányzója.

Csütörtökön a harcok három faluban folytatódtak a törzsi térség székhelye, a szunnita többségű Paracsinar közelében, ahol az újabb felekezetközi összecsapások múlt pénteken kirobbantak, két nap alatt mintegy negyven ember halálát és több mint hetven sebesülését okozva. A hatóságok akkor kijárási tilalmat rendeltek el a Pesavartól 250 kilométernyire délnyugatra fekvő városban, de ez sem bizonyult elegendőnek az összecsapások megfékezéséhez.

Kurram térségnek a pastu népcsoporthoz tartozó lakossága döntően síita vallású "szigetet" alkot a pakisztáni-afganisztáni határvidék amúgy szunnita többségű lakosságán belül. Pakisztánban a 80-as évek óta harapództak el a szunnita-síita felekezetközi villongások, de az Irak elleni háború kezdete, 2003 óta különösen kiéleződtek ezek az ellentétek.

A mostani összecsapások abban a határ menti övezetben zajlanak, ahol a pakisztáni biztonsági erők az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és a tálibokhoz kötődő szélsőséges erőkkel is harcban állnak, hajszát folytatva vezetőik után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását