2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Madagaszkár-kampány az Állatkertben

Az Állatkert ezúttal Madagaszkárra fókuszál. A konstrukció részeként jelenleg a Nagyszikla és környéke, a szomszédságában kialakítandó Szavannakifutó, valamint az egykori Madártelelő épületének átalakításával létrehozandó, a délkelet-ázsiai élővilág bemut
2007. április 5. csütörtök 21:08 - Hírextra
Ez utóbbi a tervek szerint nyárra elkészülhet, a Nagyszikla és a Szavannakifutó munkálatai őszig eltartnak.

Az állatgyűjteménnyel kapcsolatban a már meglévő fajok állományainak gyarapítása, vérfrissítés céljából tenyészállatok beszerzése szerepel a tervek között. A huszármajom hím mellé nemrégiben beszerzett nőstény után még egy nősténnyel kívánja az Állatkert trióvá bővíteni a csapatot. Folyamatban van az orangutáncsalád kiegészítése, az állatok összeszoktatása is. A tavaly "összeházasított" kispandáknál többször is volt párzás, így a szakemberek nagyon bíznak a szaporulatban.

Az év jeles napjai, eseményei közül a legkorábbi most húsvétkor lesz, azaz most hétvégén. Április 14-én pedagógusok számára szervez az Állatkert "nyílt napot", majd az elkövetkező hetekben a Föld Napja, a Madarak és Fák Napja, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja, és természetesen a Nemzetközi Gyereknap akalmával lesznek külön programok. Fontos eseményre kerül sor az Állatkert életében augusztus 26. és 30. között. Ekkor lesz ugyanis az Állatkerti Világszervezet (WAZA) éves konferenciája, amelynek idén a budapesti Állatkert lesz házigazdája. Júniusban az elmúlt években hagyománnyá vált íriszkiállításra kerül sor, a nyár második felében pedig kaktuszkiállítás is lesz.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) - amelynek a Fővárosi Állat- és Növénykert is tagja - rendszeresen indít olyan kampányokat, melyekben Európa összes, jelentős állatkertje részt vesz. Az európai állatkertek ezévi kampánya Madagaszkár egyedülálló élővilágának védelmét igyekszik elősegíteni, és arra törekszik, hogy a Földön máshol nem élő állatok és növények megőrzésébe bevonja az európai állatkerteket évente felkereső 125 millió látogatót. A Fővárosi Állatkert Madagaszkár-kampányának védnöke Gálvölgyi János színművész, az Állatkerti Alapítvány tiszteletbeli elnöke.

A célok között szerepel a látogatók figyelmének fókuszálása a világ legegyedibb élővilágú szigetére, pénzügyi cél 500 ezer euró összegyűjtése, melyet a kiválasztott 17 madagaszkári székhelyű, élőhely- és természetvédelmi program támogatására fordítanak. Emellett cél az európai állatkertek és a madagaszkári nemzeti parkok, természetvédelmi területek közvetlen együttműködésének elősegítése is.

Madagaszkár természeti adottságai teljesen egyediek. Állat- és növényfajainak legtöbbje csak itt és néhány kicsi, Madagaszkárt övező szigeten fordul elő. A sziget ökológiai "forrópont", olyan különleges flóra és fauna található rajta, mely gazdagságában és egyediségében egyedülálló a Földön. A Föld növényfajainak 3,2 százaléka csak itt fordul elő, a világ gerinces fajainak 2,8 százalékát adják a sziget endemikus - csak itt élő - fajai. A fauna nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll, 90 százalékának fennmaradása a csökkenő trópusi erdők meglététől függ. Madagaszkáron majdnem minden élőhely típus megtalálható, a trópusi erdőktől a szavannán át, a félsivatagokig. 332 faj szerepel a nemzetközi Vörös Listán. A flóra nagy része is egyedi, erősen veszélyezteti a fekete kereskedelem. A legtöbb európai állatkertben láthatóak madagaszkári fajok. A lemúrok a közönség állandó kedvencei.

A fajok évmilliók alatt fejlődtek ki, miután Madagaszkár levált a többi kontinensről és békében éltek az ember megjelenéséig. A fajok pusztulása azóta tart. Először a nagytestű állatfajok - mint az elefántmadár és az óriás maki - tűntek el, ám ezen pusztítás csak előhírnöke volt a mai katasztrofális állapotnak. Ma már nem csak egyes állat- és növényfajok vannak veszélyben, hanem az egész természetes élőhely. Ha ezen helyzet nem változik, az élőlények többsége - például a kedves kis katták és a többi, csak itt élő félmajom - hamarosan végleg kipusztulhat.

A kampány részeként az állatkertet adományokat gyűjtenek a világ negyedik legnagyobb szigete élőhelyeinek védelmében, melyet Madagaszkár legfontosabb terepi természetvédelmi programjainak közvetlen támogatására használnak fel. Emellett az Állatkert rajz- fotópályázatot hirdet gyermekek részére. A pályázat beküldési határideje május 11. További részletek az Állatkert honlapján. A Biodiverzitás Napján a sziget ökoszisztémájának sérülékenységét mutatják be játékos foglalkozások és vetélkedők keretén belül. Madagaszkár nemzeti ünnepén - június 26. - pedig színes programokkal készülnek.

A Budapesti Állatkertben is számos madagszkári faj él, többek között a gyűrűsfarkú maki, vagy katta (veszélyeztetett), a vörös vari (erősen veszélyeztetett), a paradicsombéka (veszélyeztetett), a Dumeril-boa (veszélyeztetett), az óriás nappali gekkó (kevéssé fenyegetett), a nílusi krokodil( Madagaszkáron veszélyeztetett), a bütykös csótány (nem veszélyeztetett) és az utazók fája (nem veszélyeztetett), adta hírül a hirado.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását