2024. május 5. - Györgyi

Posztumusz UNESCO díj Politkovszkajának

Posztumusz sajtószabadság díjban részesítette a tavaly meggyilkolt Anna Politkovszkaja orosz újságírónőt az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete (UNESCO).
2007. március 30. péntek 21:35 - Hírextra
Pénteken kiadott közleményében az UNESCO rámutatott, hogy Anna Politkovszkaja hihetetlen szívósságról és bátorságról tett tanúbizonyságot a csecsenföldi eseményekről tudósítva, miközben az egész világ érdeklődése elfordult ettől a válságtól. "Anna bátorsága és elkötelezettsége olyan csodálatraméltó, hogy úgy döntöttünk, most először posztumusz ítéljük oda a sajtószabadság díját" - áll a közleményben.

Az 1958-ban született Anna Politkovszkaját, aki egyike volt a csecsenföldi konfliktusról és az emberi jogok megsértéséről cikkező néhány orosz újságírónak, tavaly október 7-én gyilkolták meg Moszkvában. A nagy külföldi visszhangot kiváltó bűncselekmény elkövetőit azóta sem találták meg.

Az UNESCO, amely feladatának tekinti az információ szabad áramlásának segítését, a szabad sajtó támogatását és a fejlődő országok tájékoztatási rendszerének fejlesztését is, 1997-ben alapított díjat a sajtószabadságért.

A díj Guillermo Cano kolumbiai újságíró nevét viseli: a kolumbiai drogbárók üzelmeit leleplező Canót meggyilkolták. A 25 ezer dolláros pénzjutalommal járó Cano-díjat tavaly egy, merényletben súlyosan megsérült, Szíriát bíráló libanoni újságírónő kapta meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását