2024. május 5. - Györgyi

Kitüntették a magyar falut

A szlovák katonai repülőgép tavaly Magyarországon történt katasztrófájakor tanúsított önzetlen magatartásáért különdíjat adományozott Hejce község minden polgárának Frantisek Kasicky szlovák védelmi miniszter csütörtökön Pozsonyban.
2007. március 23. péntek 09:42 - Hírextra
A szlovák katonai szállítógép tavaly január 19-én este, 43 emberrel a fedélzetén ütközött neki a hejcei Borsó-hegynek. A katasztrófának egyetlen túlélője volt. Az áldozatok monumentális emlékműve május második felére készül el, és Hejce központjában állítják fel - mondta el a pozsonyi ünnepség után Hejce polgármestere, Rohály Géza, aki félszáz hejceivel érkezett Pozsonyba azzal az autóbusszal, amelyet a szlovák védelmi tárca küldött értük.

Hozzátette, lélekben mindannyian itt voltak, mint ahogy lélekben máig is nem csak Hejce, hanem a környékbeli falvak is megrendülten emlékeznek a tavalyi tragédiára.

A szlovák védelmi tárca a közvélemény ajánlásai alapján minden évben díjazza azokat, akik valamilyen katonai, katasztrófaelhárítási eseményben önzetlen magatartást tanúsítanak. A hejceiek igencsak kiérdemelték, hiszen a falu az utolsó emberig példátlan helytállással segített a mentésben és a későbbiek során, azóta is segítőkész magatartást tanúsít, s bizonyos, hogy évtizedek múltán se feledik a drámai eseményt, mint ahogy mi sem feledjük a segítségüket, emberségüket - hangzott el csütörtökön este az ünnepi eseményen.

- Mi sem érkeztünk üres kézzel Pozsonyba. A hejcei alkotótábor egyik visszajáró vendégművésze, Dudás Gyula Hejce verőfényben című alkotását ajándékoztuk a miniszter úrnak, mintegy jelképesen is ellentételezve a tragikus éjszakai eseményt. Mert hogy ezen a képen falunk és környéke fényben úszik - mondta a hejcei polgármester, aki Drantisek Kacickyval egy megállapodást is aláírt Pozsonyban. Ennek értelmében Hejce a Borsó-hegyen kopjafa együttes felállításával adózik a tragédiában meghalt negyvenkét ember emlékének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását