2024. május 16. - Mózes, Botond

Szili elégedetlen az EU-val

Több lendületet, nyitottságot, kohéziót és megegyezési készséget hiányol az Európai Unióból Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, amint ezt csütörtökön a fiesolei Európai Egyetemi Intézetben tartott konferencián hozzászólásában elmondta, hozzátéve, hogy
2007. március 22. csütörtök 17:48 - Hírextra
A magyar házelnök szerda este óta tartózkodik Olaszországban, ahol részt vesz a Római Szerződés 50. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi rendezvényeken. Fausto Bertinotti, az olasz képviselőház elnöke csütörtökre a fiesolei egyetemi intézetbe konferenciát szervezett európai politikai, gazdasági és társadalmi témákról.

A fő kérdés az volt, miben szenved hiányt az Európai Unió - tájékoztatta a házelnök telefonon az MTI-t. Szili Katalin szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzeti parlamentek állnak a legközelebb a választókhoz, ezért szerepüket erősíteni kell.

Nem lehet hibáztatni az EU-t a nemzeti folyamatokban érzékelhető problémákért, viszont nem várható el, hogy a nemzeti társadalmak - például egy népszavazás alkalmával - automatikusan támogatást adjanak olyan kérdésekben, amelyek az unió is érintik - állapították meg közösen. "Meg kell értetnünk a társadalmakkal, hogy Európa milyen célokért küzd, milyen jövőképet akar kialakítani" - mondta.

Az Országgyűlés elnöke a konferencia előtt külön tárgyalt Bertinottival és Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével. Mint mondta, Marek Jurek lengyel alsóházi elnökkel megállapodott abban, hogy pénteken, a lengyel-magyar barátság újonnan kijelölt napján kétoldalú találkozót tartanak. A magyar parlament két héttel ezelőtt, a lengyel pedig a múlt héten fogadta el azt a határozatot, amely szerint március 23-a a Lengyel-Magyar Barátság Napja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását