2024. május 20. - Bernát, Felícia

Rekordszinten az iraki erőszak

Újabb rekordszintre emelkedett az iraki erőszakos cselekmények száma ez év elején - közölte az amerikai védelmi minisztérium, amely először minősítette polgárháborúnak az arab országban dúló erőszakhullám egy részét.
2007. március 15. csütörtök 11:32 - Hírextra
A Pentagon Washingtonban nyilvánosságra hozott jelentése szerint idén januárban és február elején átlagosan heti 1047-re emelkedett az amerikai vezetésű külföldi koalíciós erők és a velük szövetséges iraki hadsereg, valamint az iraki rendőrség és a polgári lakosság ellen elkövetett támadások száma. Összehasonlításul, tavaly májustól a múlt év végéig hetente átlagosan 904 támadást regisztráltak.

Negyedéves összehasonlításban a tavalyi utolsó három hónap szintén rekordszintet jelentett a koalíciós erők és a polgári lakosság elleni támadások, illetve azok áldozatainak számát tekintve 2003 óta - tette hozzá a dokumentum.

A Pentagon-jelentés szerzői első ízben minősítették polgárháborúnak az iraki erőszakhullám egy részét, megjegyezve: a polgárháború szó nem is takarja pontosan az iraki konfliktus összetettségét, hiszen az arab országban felekezeti indíttatású erőszakos cselekményeket ugyanúgy elkövetnek, mint külföldi csapatok elleni támadásokat és köztörvényes bűncselekményeket.

"Az iraki helyzet egy része polgárháborúként írható le, többek között a felekezeti és politikai indíttatású erőszakos cselekmények számának növekedése és a lakosság mozgása miatt" - hangsúlyozták az elemzés készítői. Egyúttal megállapították, hogy míg az iraki konfliktust korábban alapvetően a külföldi megszállókkal szembeni szunnita felkelés jellemezte, mára a különböző felekezeti csoportoknak a politikai és gazdasági hatalom felosztásáért folytatott küzdelme, valamint a szervezett bűnözés vált meghatározó tényezővé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását