2024. május 5. - Györgyi

Mór sem tette be a kaput?

Egy felmérés szerint a móri ügyben bekövetkezett fordulat után a megkérdezetteknek több mint 70 százaléka még mindig bízik az igazságszolgáltatásban - jelentette be Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnök
2007. március 12. hétfő 14:20 - Hírextra
Lomnici Zoltán hozzátette: annak ellenére nyilatkoztak így a 900 fős felmérés megkérdezettjei, hogy többségük tudott a móri fordulatról és az ügy a közvéleményt is foglalkoztatja. Mint mondta, a pozitív visszajelzés mellett is "a móri ügy tanulságait le kell vonni és az őszinte szembenézés, ha valóban téves ítéletről van szó, akkor nem marad el a bíróságon".

Hangsúlyozta: az ügy jelenlegi szakaszában ebben a kérdésben felelősséggel senki sem tud állást foglalni és még számos komoly ellentmondást kell tisztázni. Példaként utalt a móri ügyben készült zárkalehallgatásra, amelynek során a bankrablással korábban megvádolt egyik vádlott, Hajdú László beszélt arról, hogy "vágták haza a nyolc birkapásztort".

Lomnici hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy a téves ítéletek száma minimális legyen. Mint mondta, világszerte elkerülhetetlen az, hogy téves ítéletek szülessenek. Példaként említette, hogy az Egyesült Államokban is szembesült a társadalom azzal, hogy az emberjogi szervezetek statisztikája szerint több mint száz embert ítéltek halálra úgy, hogy a siralomházból szabadultak és ugyancsak több mint száz embert végeztek ki ártatlanul. Hangsúlyozta: ennek ellenére az Egyesült Államok legtekintélyesebb intézménye a bíróság.

Kitért arra is, hogy az elemzés nem maradhat el a konkrét ügyben, az adott bíróságon és az OIT szintjén is. Vannak olyan esetek, ahol a bizonyítékok értékelése során egy zárt láncolat alakul ki, ahol a bírónak "kötelessége az elítélés" - mondta a móri ügyre is vonatkoztatva Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke. Hozzátette: a móri ügyben eljáró bíró a lelkiismerete és az eljárási szabályok betartása mellett folytatta le az eljárást és ez alapján, egy ugyan közvetett bizonyítékokon, de zárt láncolatot alkotó bizonyítékok alapján hozta meg döntését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását