2024. április 29. - Péter

A békefolyamatot akadályozná a darfúri mészárosok kiadatása?

Szudán továbbra is elutasítja az emberiségellenes bűncselekményekkel vádolt férfiak kiadatását – írja a Sudanile, az al-Ahram pedig arról számol be, hogy az egyiptomi first lady egy arabközi nőjogi szervezet felállítást javasolta az ENSZ-közgyűlés ü
2007. március 9. péntek 23:30 - Hírextra
Tovább folytatódik a vita a szudáni kormány és a Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) ügyészei között. A szudáni igazságügyi miniszter, Muhammad Alí al-Marda marokkói látogatásának utolsó napján megerősítette, hogy országa nem adja ki a nemzetközi törvényszéknek a darfúri mészárlásokért felelőssé tett két állampolgárát – írja az mno.hu. A nyilatkozat szerint Szudán nem ismeri el az ICC-t létrehozó Római szerződést, így a bíróság által hozott döntéseket sem.

Hozzátette, hogy a darfúri történések kivizsgálására 2004 folyamán Szudánban már létrehoztak egy bizottságot, amelynek jelentése alapján perbe is fogták a mészárlások felelőseit. Ezzel egyidőben Szudán ENSZ-be akkreditált követe, Abd al-Mahmud Abd al-Halím tolmácsolta Umar al-Basír miniszterelnök kétségeit az ENSZ azon tervezetét illetően, mely 3000 nemzetközi békefenntartó küldését javasolja.

A követ úgy nyilatkozott: a szudáni miniszterelnök attól tart, hogy a nemzetközi beavatkozások célja inkább a békefolyamat megakadályozása. Abd al-Halím azt is hozzátette, hogy az ENSZ főtitkár által ez év januárjában, a khartumi vezetésnek megfogalmazott javaslatok egy része ellentétes a szudáni kormány és a Szudán Felszabadításáért Mozgalom között 2006 májusában létrejött abudzsai megállapodás szövegével. Ezért kormánya ezeknek az pontoknak a tisztázására az ENSZ, az Afrikai Unió és a szudáni kormány delegáltjaiból álló bizottság létrehozását javasolja.

Arabközi szervezet kell

A nőnap alkalmából, az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében egy arabközi szervezet felállítását javasolta Susan Mubárak. A kezdeményezés célja a nők helyzetének javítása, jogaik érvényesítése, és az új évezred által támasztott követelmények megvalósítása lenne – írta az al-Ahram, egyiptomi napilap. Az egyiptomi first lady igyekszik az ügynek megnyerni a többi arab ország „első asszonyát” is.

Náila Gabar, az egyiptomi külügyminiszter tanácsadónője szerint az arab világon belül ez egy úttörő vállalkozás. Azt is hozzátette, hogy a közeljövőben az egyiptomi kormányzat tervezetei között elsődleges helyet kap majd, hogy hivatalos eszközökkel elősegítsék a nők szerepvállalásának növekedését a társadalmi élet minden területén.

Mindezekhez a bahreini király felesége azt fűzte hozzá, hogy sajnos vannak még olyan arab országok, ahol a nők háttérbe szorulnak az oktatás és a közügyek gyakorlása terén. Éppen ezért a nőjogi szervezet feladata lenne, hogy erősítse a két nem egyenjogúságát, garantálva a gyengébbik nem képviselőinek az oktatáshoz való hozzájutást, valamint például a magántulajdonhoz, illetve munkához való jogaik maradéktalan gyakorlását. Sokszor a nemek ilyenfajta megkülönböztetésének nem is ideológiai, mint inkább materiális okai vannak, nevezetesen, hogy hiányzik az azokhoz szükséges háttér és infrastruktúra. A kitűzött célok megvalósításához tehát az érintett országok hajlandóságán túl igen komoly anyagi forrásokra és speciális tapasztalatokra is szükség van.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását