2024. június 16. - Jusztin

Továbbra is a levegőben lóg Koszovó

Eredménytelenül zárult a Koszovó státusáról tartott egyhetes bécsi konzultáció. Ezt Martti Ahtisaari, az ENSZ különmegbízottja, egykori finn államfő jelentette be.
2007. március 2. péntek 16:46 - Hírextra

"Őszintén szólva, a fő kérdésben, Koszovó státusának kérdésében a felek nézete továbbra is homlokegyenest ellentétes, semmifél elmozdulás sem történt" - közölte az ENSZ különmegbízott.

A megbeszélés fő témája az az ENSZ-javaslat volt, amely szerint a 90 százalékban albánok lakta szerb tartomány - bár Szerbián belül maradna de - gyakorlatilag ugyanolyan jogokat élvezne, mint egy szuverén állam.

Szerbia hallani sem akar arról, hogy elkerüljön tőle Koszovó, amelyet a szerb kultúra bölcsőjének tekint. A 2 millió lakosú Koszovó albán lakossága viszont teljes függetlenséget akar.

Az ENSZ-javaslat szerint - amelyet Martti Ahtisaari február elején ismertetett - Koszovónak lehetne himnusza, címere, kormánya, fegyveres ereje, beléphetne nemzetközi szervezetekbe, és köthetne nemzetközi szerződéseket.

A korábban közzétett menetrend szerint Ahtisaari az egyhetes konzultáció után március 10-én terjeszti elő végleges javaslatát Koszovó státusáról.

Koszovóban 1998-99-ben véres etnikai polgárháború dúlt, amelynek a NATO a szerb csapatok bombázásával vetett véget. Azóta Koszovó az ENSZ kormányzása alatt áll.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását