2024. április 20. - Tivadar

Mindennapi kefírünket ne hagyjuk ki

A kefír egészségmegőrző, jótékony hatása többé-kevésbé közismert, azonban most újabb erényeire derített fényt a tudomány: az enyhén alkoholtartalmú kefír megóvhatja a gyermekeket az ételallergia különböző változataitól.
2007. február 14. szerda 10:41 - Hírextra

Tajvani kutatók eredményeit szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különböző ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz -írja a vital.hu. A felismerésre azt követően jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent. Az ovalbumin olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója kisgyermekeknél.

A felfedezés jelentőségét jól mutatja, hogy ma egyes becslések szerint hároméves kor alatti gyermekek mintegy 5-8 %-a van kitéve az ételallergia veszélyének, mely ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellőzésével lehetett védekezni.

Az eredményeket tekintve Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetője bizakodó: „Remélhetőleg ki tudjuk vonni azokat az összetevőket a kefirből, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövőben." Addig is érdemes több kefirt fogyasztani azoknak, akik ételallergiától szenvednek.

A kefírt - amelyet a Kaukázus környékén, valamint főleg a balkáni országokban fogyasztanak és egészséges hatásúnak tartanak - élő baktériumkultúra erjeszti tejből.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását