2024. április 25. - Márk

Emlékszobrot követel a Jobbik Horthy Miklósnak

Horthy Miklós halálának 50. évfordulójára emlékezett a Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délután Budapesten a Március 15. téren; a közel másfél ezernyi emlékező egy fehér pej, dobszó és lovas huszárok felvezetésével a Szent István Bazilikától indul
2007. február 11. vasárnap 20:32 - Hírextra
A zsúfolásig megtelt Bazilikában délben emlékmisét celebráltak az 1957. február 9-én, a portugáliai Estorilban meghalt, majd a Magyar Tengerészek Egyesülete kezdeményezésére 1993. szeptember 4-én Kenderesen újratemetett Horthy Miklós emlékére. A másfél órás ökomenikus szentmisét követően másfél ezernyi árpádsávos, nemzeti színű és jobbikos zászlót lengető ember rendőri kíséret mellett vonult át a Váci utcán keresztül a Március 15. térre, ahol a szónokok a Petőfi szobor előtti emelvényen idézték fel vitéz nagybányai Horthy Miklós politikai szerepét.

Pörzse Sándor újságíró úgy fogalmazott: a Horthy Miklóssal kapcsolatos igazságtalanságok még helyrehozható, ezért az utókornak méltón kell megemlékeznie a volt kormányzóról, az iskolákban pedig oktatni kell munkásságát, szerepét.

Bogdán Péter, Kenderes polgármestere felidézte a városukban újratemetett politikus életútját, politikai szerepét. "Horthy Miklós élő kultusza maradandó értéket hagyott az országra" - mondta.

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke azt mondta: "a magyar hazafiak" fő feladata, hogy méltó emléket állítsanak Horthy Miklósnak, mert olyan vezetők irányítják ma az országot, akik szellemi utódai azoknak, akik ellen 24 éven keresztül harcolt a kormányzó.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kijelentette: "ami Magyarországon történik, az a kormány tudatos, szervezett, lassú magyarírtása, és ez nem más, mint a magyar holokauszt." A rendezvény főszervezője hozzátette: felelős politikai vezetésre, és "tetemre hívásra" van szüksége az országnak, hogy 60 év után levesse "a vörös rongyokat". Közölte azt is, hogy kezdeményezik a parlament mellett lévő Károlyi Mihály és Szamuely Tibor szobrainak eltávolítását, helyükre pedig Horthy Miklósét állíttatják fel. "A magyar nemzet tradícióit a hatalom lábtörlőnek használja" - fogalmazott Vona Gábor, hozzátéve, a vasárnapi megemlékezést Horthy Miklós rehabilitása kezdő napjaként tekintik.

A rendezvény ideje alatt rendbontás nem történt, a résztvevők a kormány távozását követelve, valamint "Vesszen Trianon" szavakat skandálva vonult el az V. kerületi térről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását