2024. május 5. - Györgyi

Fölborul a kórházi reform?

Molnár Lajosnak már döntenie kellett volna az új kórházstruktúráról, így jogászok szerint megsemmisíthető a leendő döntés - az egészségügyi tárca úgy véli: a "nem döntés" is döntés.
2007. február 10. szombat 03:02 - Hírextra
Simon Tamás ügyvéd, a jogi problémát magyarázza: döntés e a nem döntés? Ezen múlik minden, írja a hirado.hu.

Vagyis, hogy döntés-e az, hogy a regionális egészségügyi tanácsok nem döntöttek az ágyszámokról. A minisztérium szerint ez egy döntés, ezért 30 napjuk van a fenntartóknak, hogy ezt jóváhagyják. És a miniszternek csak ezután kell határoznia.

Csakhogy. A jogász szerint ez nem tekinthető döntésnek, mert a törvény pontosan definiálja, hogy mi számít annak. Az pedig már külön érdekesség, hogy a nem döntést miért kéne 30 napig értékelnie a fenntartóknak. Eszerint a jogértelmezés szerint a miniszternek már ki kellett volna hirdetni a saját döntését.


A jogi csűrés csavarás vége minden esetre az lehet, hogy a majdani miniszteri határozatot megtámadhatják a bíróságon azok a kórházak, amelyek úgy érzik rosszul jártak. Viszont addigra elindul az új struktúra, új finanszírozási szerződésekkel.

Simon Tamás szerint "a jogszabály azt mondja, hogy a miniszter döntése alapján lehet fordulni a bírósághoz, de ennek nincs halasztó hatálya, de ha a bíróság hatályon kívül helyezi a bírósági döntést akkor az már kihat a megkötött szerződésekre."

Van formai jogszabálysértés? "Én azt mondom, van" - válaszolta az ügyvéd. Ha ez így van, felborulhat az új kórházstruktúra, újra kell rendezni mindent.

Az államtitkár szerint erről szó sincs. A minisztérium jogászai másként értelmezik a törvényt, ezért perekre nem készülnek.


Horváth Ágnes elmondta: "amiről én tudok beszélni, és tisztán látom, hogy mi lesz április 1-vel. Az, hogy valamilyen bírósági döntés születik, ha születik egyáltalán arról majd akkor lehet beszélni."

Márciusig van ideje a miniszternek dönteni - mondja a államtitkár, a reformnak jogi akadálya szerinte nincs.

A Híradó megkeresett több kórházigazgatót is, de mindenki azt mondta, hogy most nincs mit mondani. Olyan sokan lobbiznak ugyanis, hogy a győztesekből könnyen lehetnek vesztesek, a vesztesekből győztesek.

Azt viszont mindenki úgy gondolta, hogy akik vesztesnek érzik magukat bírósághoz fordulhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását