2024. június 1. - Tünde

Dávid egyetért, Kuncze tanulságokat vonna le

A Magyar Demokrata Fórum egyetért a kedden nyilvánosságra hozott Gönczöl-jelentés megállapításainak többségével, súlyos hiányosságnak tartja azonban, hogy a tanulmány nem szól a rendészeti miniszter felelősségéről az őszi eseményekkel kapcsolatban - mondt
2007. február 6. kedd 14:17 - Hírextra

"A Magyar Demokrata Fórum egyetért a Gönczöl-bizottság legtöbb megállapításával (...), mindenekelőtt azzal, hogy az őszi zavargások kialakulásáért és az erőszak fokozódásáért mindkét nagy párt hibáztatható" - mondta Dávid Ibolya. Hozzátette: megfontolandónak tartják a jelentés ajánlásait is.

Az MDF elnöke hangsúlyozta: súlyos hiányossága azonban a dokumentumnak, hogy nem beszél a rendészeti miniszter felelősségéről, pedig Petrétei József felelőssége a "legkirívóbb". Dávid Ibolya szerint a miniszter képtelen volt állást foglalni arról, hogy a Kossuth téren bejelentett tüntetés kampányrendezvény-e, vagy sem, a rendőrséget pedig magára hagyta a rendészeti tárca.

A jelentés alapján az MDF azt javasolja, hogy kormány újra hozza létre a belügyminisztériumot. A rendőrségi akciókra jellemző hibák és törvénytelenségek ugyanis elkerülhetőek lettek volna, ha nem szüntetik meg a belügyi tárcát - véli Dávid Ibolya. Az ellenzéki pártelnök szerint érdemes lenne parlamenti vitát folytatni a Gönczöl-jelentés megállapításairól.

Az SZDSZ elnöke szerint le kell vonni a tanulságokat

Az SZDSZ elnöke szerint a rendőrségnek és a kormánynak le kell vonnia a Gönczöl-jelentésben megfogalmazott tanulságokat. "Arra számítottam, hogy egy ilyen tekintélyes testület, (...) egy ilyen kritikus anyagot fog letenni. (...) Én nem támadom ezt, hanem azt gondolom, hogy ezt tudomásul kell venni, és a benne foglalt ajánlásokat meg kell fogadni, a tanulságokat pedig feltétlen le kell vonni" - fogalmazott Kuncze Gábor, hozzátéve, hogy a jelentés szinte mindenkivel szemben megfogalmaz kritikát. Mint mondta, az SZDSZ ennek az egész feszültségnek a kirobbantásában semmilyen szerepet nem játszott, éppen ellenkezőleg.

Felidézte, hogy évek óta hangsúlyozza: a politika károkat okoz az országnak, ha nem ismeri fel felelősségét az uniós csatlakozás adta lehetőségek megragadásában, illetve felelősségét a következő generációk iránt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását