2024. május 7. - Gizella

Az OVB-nek nem kell a kampánycsend

A kampánycsend intézményének eltörlését vagy korlátozását, továbbá az ajánlószelvény-gyűjtés jelenlegi rendjének megváltoztatását tartja szükségesnek az Országos Választási Bizottság (OVB) abban a jelentésben, amelyet várhatólag szerdán tárgyal az önkormá
2007. február 6. kedd 20:27 - Hírextra

A Szigeti Péter OVB-elnök által jegyzett dokumentumban szerint a kampánycsend intézménye "reformra szorul". A radikális megoldás szerint eltörölhető, a mérsékelt megoldás szerint pedig arra a körre kellene korlátozni, ahol a jogalkalmazói elbírálás lehetősége adott. Ez utóbbira az írott sajtót, a rádiót és televíziót említi a jelentés, ám az internetet nem.

Az OVB szerint az ajánlószelvények gyűjtésének jelenlegi rendszerén a megváltozott "társadalmi és politikai környezet" miatt is célszerű lenne változtatni. A testület e szelvényeket "ajánlási ívekkel" vagy "kauciós megoldással" váltaná ki.

A jelenlegi rendszer már nem szolgálja a választói akarat kifejezését, és sértheti a választások tisztaságát - szögezi le a jelentés.

A testület szerint ugyancsak átgondolásra szorul az igazolás intézménye is, mert például "a jelenlegi szabályozás szerint nem gyakorolhatják választójogukat azok, akik lakóhelyüktől eltérő szavazókörben lévő kórházban tartózkodnak a szavazás napján". Az OVB úgy látja: visszaélésekre is lehetőséget ad a jelenlegi rendszer, hiszen mód van arra, hogy a választópolgárok "kizárólag a választás eredményének befolyásolása céljából létesítsenek lakóhelyet" valamely településen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását