2024. április 25. - Márk

Ennyit a Barátságról: nem jön az orosz kőolaj, berendelték a nagyköveteket

2007. január 9. kedd 10:44 -



Kóka János nem sokkal ezelőtt bejelentette: hétfő este fél nyolc óta nem érkezik kőolaj Magyarországra a Barátság-vezetéken. A gazdasági és közlekedési miniszter 24 órán belül dönthet a stratégiai készletek megnyitásáról. A készletek 90 napra elegendőek, azonban 10 nap múlva már az Adria kőolajvezetéken is érkezhet olaj.

A kőolajkészletek még 2-3 napra elegendőek, ám a stratégiai készletek több mint 90 napig biztosítják Magyarország üzemanyag-ellátását – erősítette meg a szakminiszter által elmondottakat Ferencz Szabolcs, a MOL Nyrt. kommunikációs igazgatója hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Nem lesz fennakadás

 

Magyarország energiaellátásában nem lesz fennakadás, beleértve a kőolaj és kőolajszármazékok, valamint a gázellátás biztonságát is – hangoztatta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn, miután a MOL bejelentette, hogy hétfőn este leállhat a kőolajszállítás a Barátság vezetéken. Ezt Hernádi Zsolt, az olajtársaság jelenlévő elnöke is megerősítette. Kóka ma egyeztetett a kőolajellátás biztonságáért felelős szakemberekkel.

 

Kiüresedett a Barátság (fotó: mosnews.com) 

Amennyiben az olajszállítás 24 óránál tovább szünetel, úgy kőolajkészleteket szabadítanak fel a tartalékokból – mondta Kóka János, hozzátéve, hogy erről már megegyezett a készletező szövetséggel. A MOL technikai tartalékaiból pótolható kezdetben az az olajmennyiség, amely az orosz-belorusz olajvita miatti leállás következtében nem érkezik meg.

 

A gazdasági miniszter már korábban jelezte, hogy információi szerint hétfőn este az előrejelzésnek megfelelően leáll az olajszállítás a Barátság kőolajvezetéken Magyarország felé.

 

A Külügyminisztérium államtitkára hétfőn délután a minisztériumba kérette Fehéroroszország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, Alekszandr Hajnovszkijt, valamint Igor Szavolszkij orosz nagykövetet.

 

Magyarország elvárja...

 

"Sürgős magyarázatot kért arra: miként fordulhatott elő, hogy január 7-én már akadozott, hétfő kora estére azonban várhatóan teljesen leáll a kőolaj Magyarországra irányuló szállítása a Barátság kőolajvezetéken. Horváthné dr. Fekszi Márta jelezte, hogy a magyar kormány Minszk és Moszkva sürgős válaszát várja, mikor indulnak újra a szállítások és a két fél milyen biztosítékokat tud adni arra, hogy a jövőben nem fordul elő ilyen fennakadás" – olvasható a külügyi szóvivő közleményében.

 

A külügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kíván beleavatkozni Fehéroroszország és Oroszország energetikai-pénzügyi vitájába, de a nemzetközi üzleti normák alapján elvárja, hogy megkapja az érvényes szállítási szerződésekben foglaltak szerint megrendelt kőolaj teljes mennyiségét.

 

A magyar diplomácia vezetőjének helyettese azt várja, hogy felvetéseire 24 órán belül érdemi választ kapjon a fehérorosz, illetve az orosz kormánytól. Mindkét diplomata azt ígérte, hogy kedden délután személyesen ad tájékoztatást kormánya válaszáról.

 

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az MTI-nek reagálva azt mondta: a Fidesz ebben a rendkívüli helyzetben készen áll arra, hogy a kormánnyal együttműködjön a válság megoldása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a történteket nem lehet elszigetelt esetként kezelni. Közölte: mindez újabb bizonyíték arra, hogy az elmúlt hónapokban súlyosan megkérdőjeleződött Oroszországnak mint megbízható szállítónak a hitelessége.

Forrás: Hírszerző
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását