Megérkezett a "sörkollektor"

Leleményes a magyar: a drága napkollektor helyett házilag összebarkácsolható, úgynevezett sörkollektort építenek, amellyel télen, napos időben melegíteni lehet egy-egy helyiséget. Karcagi Pál mérnök az InfoRádiónak azt mondta: a sörkollektor nem helyettes

Nincs szükség drága szerkezetre, immár sörkollektorral is lehet fűteni. Karcagi Pál mérnök az InfoRádiónak elmondta: a sörkollektor egy napenergia hasznosító szerkezet, ami közvetlenül levegőt melegít, így fűtésre használható.

A hőelnyelő csövek sörös- vagy üdítősdobozokból rakhatóak össze, vagyis olcsón hozzáférhető anyagokból el lehet készíteni a szerkezetet, akár otthon is - emelte ki a mérnök. Hozzátette: elkészítése igényel némi barkács-tehetséget és pár szerszámot, de nem ördöngösség.

A sörösdobozok mellett lecserélt ablakokból szerzett ablaktáblák kellenek a szerkezethez. Karcagi Pál kiemelte: mintegy 50 doboz kell egy egységhez, de ha nagyobb ablaktáblák állnak rendelkezésre, akkor több dobozra van szükség. Négyzetméterenként 1-1,5 kilowatt a napsugárzás teljesítménye, ha nagyobb teljesítményű fűtésre vágyunk, több egységet kell építeni - tanácsolta a mérnök.

A dobozok alját és tetejét le kell vágni, majd csővé kell ragasztani, és matt feketére festeni, hogy minél jobban nyelje a hőt. A dobozok belsejében a levegő felmelegszik a napsütés hatására, így ezt közvetlenül egy helyiség fűtésére lehet használni.

A kollektort az épület déli homlokzatára, a falra kell felszerelni függőlegesen - mondta a mérnök. Karcagi Pál hangsúlyozta: a szerkezet a téli időszakban fejti ki tevékenységét, amikor a Nap viszonylag alacsonyan jár, így szinte merőleges éri a napsugárzás a kollektort. A levegő keringtetését kisméretű számítógép ventillátorokkal lehet megoldani, melyek szinte hangtalanul működnek.

A sörkollektor használatával csökkenthető egy családi ház fűtési költsége.

Bár egyre többen érdeklődnek aziránt, hogyan fogyasszon a háztartásuk kevesebb energiát, egyelőre még kevesen vágnak bele abba, hogy függetlenedjenek, és például napkollektort, hőszivattyút építsenek a ház energiaszükségletének ellátására - mondta a Hárskúti Megújuló Központ energetikai tanácsadója.

Zelenák Adrián környezetmérnök szerint egyelőre nem éri meg függetlenné válni a nagy rendszerektől. A leghatásosabban a szigeteléssel lehet energiát megtakarítani egy épületnél, míg egy napkollektort energiakiváltásra lehet használni - fejtette ki.

A napkollektorok drágák, bár áruk nem drágult a földgázhoz képest az utóbbi években, így egyre többen vásárolnak ilyen szerkezetet - tette hozzá a környezetmérnök.
Forrás: inforadio.hu