2024. május 14. - Bonifác

Remek nap: elődöntős vízilabdás lányok és ezüstös Cseh Laci

Cseh Laci egész egyszerűen fantasztikus! Ma hajnalban ugyanis megszerezte saját maga harmadik ezüstjét is a 200 vegyes fináléjában. Közben beindult a nagyüzem: elkezdődtek az atlétikai versenyek, Pars első helyen döntős kalapácsvetésben. A vízilabdás lány
2008. augusztus 15. péntek 04:35 - Hírextra
Elődöntős a magyar női vízilabda válogatott!

10:45
A nagy aranyvárás közben bizony felüdülés jelent a vízilabdás lányok meccsét megnézni – főleg úgy, ha győznek és ha bebiztosítják a helyüket a négy között.

A mai, Görögország elleni meccsen ugyanis ez történt, na meg persze az, hogy a lányok olyan fantasztikusan játszottak, hogy az ember szeme előtt már feldereng az olimpiai érem esélye is. Amire, mivel már a négy között vannak a lányok elég nagy esély mutatkozik, főleg ha úgy játszanak, mint ma.

A mérkőzés egyébként nem kezdődött a legjobban, sokáig úgy tűnt, nem lesz ez a meccs amolyan gólzáporos fajta. Az, hogy mégis az lett, az főleg a kiváló formában lövő magyar játékosoknak köszönhető. Pelle Anikó most is meglepte az ellenfelet egy óriási sistergő bombával, Drávucz és Kisteleki is parádézott. Sós Ildi pedig mindössze négy gólt engedélyezett az ellennek, és végül 10-4-es parádéval masíroztunk be a négy közé.

Óriási siker ez a lányoknak, akik a 2005-ben megszerzett világbajnoki címük után ismét egy óriási siker kapujába kerültek. Az elődöntőben pedig az is előfordulhat, hogy az amerikaiakkal találkoznak a lányok, azaz megismétlődhet a már említett 2005-ös VB döntője, amikor is csak hosszabbításban, óriási csata után örülhettünk. Ezektől az izgalmaktól most eltekintenénk majd, persze az is biztos, hogy az elődöntőben sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint ezen a mai találkozón.

Barta Nóra a középdöntőbe ugrott


10:10
Éppen csak hogy be tudta magát tuszkolni a középdöntőbe Barta Nóra az utolsó, 18. helyen a műugrók 3 méteres versenyszámában. Ráadásul nem kímélte az érte szurkolók idegeit sem, ugyanis az utolsó ugrása előtt még csak a kiesést érő 19. helyen állt. Ott aztán megugrotta a mai legjobbját (61.50) és továbbment. Szombaton pedig erről a helyről próbál meg majd előrelépni és esetleg – hihetetlen bravúr lenne – bejutni a döntőbe.

A másik magyar lány, Kormos Villő végül a 24. helyen zárt és ő ezzel kiesett. Az élen egyébként a hazaiak sztárja Guo áll és ő a legnagyobb esélyes is a végső győzelemre.

Cseh Laci újabb ezüstje 200 vegyesen!


Amit Cseh Laci művelt már megint a 200 vegyes fináléjában, az szinte utánozhatatlan. Újabb, ezúttal már harmadik ezüstjét úszta össze ugyanis egy olyan fantasztikus menettel, amibe megint beletette az összes erejét és akaratát. 1:56.52-es idejével Cseh mindössze egy századmásodperccel előzte meg a nem sokkal az előtt a 200 hát döntőjében aranyat nyerő másik amerikait, a harmadik helyen célba csapó Lochtet.

De ez nem volt olyan egyszerű a medencében, hiszen a mellúszás után Lochte és a brazil Pereira is felzárkózott Lacira és az utolsó hosszon szinte teljesen együtt úsztak hárman. Így az utolsó méterek, azaz a hajrá döntött - szerencsére a mi fiunk javára. Laci utolsó néhány karcsapása pedig egész egyszerűen ellenállhatatlan volt és ezzel behúzta az újabb érmet, ami újra ezüst.

A magyar fiú céltudatos hozzáállását pedig mi sem mutatja jobban, mint első nyilatkozata, amit a Magyar Rádió egyik munkatársának mondott: "Sokkal jobbra számítottam, de úgy tűnik, a 200 pillangó nagyon sokat kivett belőlem. Mellen nem voltam olyan jó, és az időeredmény is elmarad a várakozásaimtól, ezért kicsit csalódott vagyok..." Értik ezt? Legnagyobb sikerét érte el ezzel a harmadik ezüsttel, de mégis az időeredményével foglalkozik.

Ezt nevezik profizmusnak...

Az pedig, hogy az első bizonyos Michael Phelps lett újabb világcsúccsal, már szinte csak a lábjegyzetbe kívánkozik, hiszen nincs is abban semmi izgalom, ha valaki hatból hat aranyat behúz a tervezettből. Mert a földönkívüli ezt tette, minket, magyarokat viszont inkább lázba hoz a háromból három, azaz Lacika harmadik medáliája, ami felülmúl minden előzetes várakozásunkat.

Mielőtt azonban még az aranyéhséggel küzdő magyar gondolkodásunkkal ezüstfiúnak titulálnánk az eddigi legeredményesebb olimpikonunkat, gondoljunk arra hogy az olimpia előtt a kajak-kenu képviselőin kívül tartottunk-e valakit három éremre is esélyesnek…

A teljesítménye ugyanis egyedülálló: ha elvonatkoztatunk Phelpstől és az emberek közti teljesítményét nézzük, akkor sokak számára a legszebb eredményt érte el – még akkor is, ha nem egyszer sem szólt tiszteletére a magyar himnusz. Azonban javaslok valamit. Amikor hazaér majd az olimpia után eddigi legeredményesebb (és minden bizonnyal az olimpia végén is az egyik legeredményesebb) sportolónk, legalább háromszor énekeljük el neki akár már ott a reptéren a himnuszt, hiszen ha valaki megérdemli, az bizony ő.

Vargáék a C döntőben

9:30
Nem egyszerű kibírni a dolgot: a Varga-Hirling könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk ugyanis egy olyan középdöntőben volt érdekelt, ahol kivívhatták a C döntőben való szereplést. Nem A, nem is B, hanem C. Most ilyenkor mi legyen az egyszerű magyar szurkolóval? Tomboljon a tévé előtt, hogy ugyan már fiúk, jussatok be a cébe…

De az egység legalább bejutott. Olyan simán verték a többi hajót, hogy öröm lett volna nézni, ha nem az motoszkált volna az ember fejében, hogy miért rontották el az előfutamot olyan csúnyán. A további cél természetesen a 13. hely megszerzése.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.

Ugrott a jó eredmény?

9:20
Két ugrónk is bemutatkozott a Vizeskocka műugró versenyei során ma délelőtt. Barta Nóra azonban valamivel gyengébben szerepel, mint amit vártunk tőle, ugyanis három sorozat után mindössze a 18. helyen áll a 3 méteres számban. Az előzetesen a pontszerző helyre várt ugrónk a harmadik sorozatában rontott, ezért a gyengus eredmény. De ha már így alakult, legalább ezt a helyet kellene megtartani, hiszen az első 18 mehet tovább a középdöntőbe. Persze ha összeszedi magát az Eindhovenben fölkészülő Barta, akár még előre is léphet, és akkor nem kell izgulnunk érte. A másik magyar, Kormos Villő a 22. szintén három próbálkozás után, az ő továbbjutása azonban innen már meglepetés lenne.

Lökés előtt, ugrás után - mi a helyzet a női hétpróbázóknál?

8:15
Tovább folyik a női hétpróbázók küzdelme, ahol Farkas Györgyi két szám után a 37. helyen áll. Jól sikerült neki a második próba, 24. helyen zárta ugyanis a magasugrást 174 centiméteres teljesítménnyel. Az ezért kapott pontokkal együtt 1790-nel áll a magyar atlétanő, az amerikai Hyleas Fountain vezet a harmadik szám, a súlylökés előtt.

Ne keressük azonban az indulók között a szuperfavorit Klüftöt, a svéd lány ugyanis elhatározta, hogy ezentúl inkább csak egy-egy számra koncentrál és távolugrásban indul

Újra szól a kisöblű sportpuska

7:30
Csak egy picivel vártunk jobb teljesítményt a sportlövőinktől úgy általában, Sidi Pétertől pedig ha lehet még többet - legalábbis a mai, 50 méteres kisöbű sportpuska selejtezőjében mindenképpen. 588 körös teljesítményével ugyanis csak a 39. helyet tudta megkaparintani. Sidinek azonban már van múltja a Pekingben, a légpuskások között szerzett hatodik, azaz pontszerző helyéért büszkék lehetünk rá. Ráadásul egy esélye is van még: a fegyvere ugyanaz lesz, mint ma, csak összetett versenyről lesz szó majd vasárnap.

Sidi Péter nyújtotta egyébként idáig a legjobb teljesítményt a magyar lövők közül, s ez már változni sem fog, a vasárnapi fellépése lesz ugyanis sportlövőink utolsó pekingi esélye az eredmények kozmetikázására.

Bor Barna is kiesett

7:00
Nincs már egyenes ágon versenyben magyar judós Pekingben, hiszen utolsó reménységünk, a +100 kilós súlycsoport egyik titkos favoritja, Bor Barna is kiesett az első körében az egyiptomi Iszlam el-Sebabi ellen. Ráadásul az összes eddigi magyar cselgáncsozó közül a legsimábban tette ezt, az afrikai elleni meccs nagy részében ugyanis védekezni kényszerült, s azt sem mindig sikerrel. Végül simán kikapott és ha szerencséje van, azaz az egyiptomi továbbmegy csak akkor hosszabbíthatja meg saját és a magyar judó szereplését a pekingi olimpián.

Powell, Bolt és Gay: bemutatkoztak a sprinterkirályok

6:30
A sportok királynőjének, az atlétikának is elkezdődtek a versenyei ma reggel a Központi Stadionban. A legnagyobb érdeklődéssel várt számban, a 100 méteres síkfutásban pedig már meg is rendezték az előfutamokat. Nagy csoda nem történt, a szikrázó hármasként beharangozott trió, a jamaicai Asafa Powell, Usain Bolt és az amerikai Tyson Gay is mindenféle különösebb erőlködés nélkül tudta le a kötelezőt és teljesen érdektelen időeredményekkel kvalifikálták magukat a következő körbe. A viadal „csak a tuti továbblépés a lényeg” jellegét figyelembe véve még a győztes brit Tyrone Edgar 10.13-as eredménye sem mérvadó.

Azt tehát, hogy melyik favorit van a legjobb formában még nem tudjuk, de egy biztos: óriási futam lesz majd a döntő, minden bizonnyal az olimpia egyik csúcspontja. Főleg, ha világcsúcsszag kezd el terjengeni a döntő előtt Pekingben...

Pars Krisztián első helyen dobta döntőbe a kalapácsát

6:00
Jó hír a Madárfészekből: Pars Krisztián első számú kalapácsvetőnk 80.07 méterre hajította a kalapácsát és ezzel bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, amit vasárnap délután fognak lebonyolítani. Krisztián második próbálkozására tudta megdobni ezt a kiváló eredményt és így nyugodtan készülhet a fináléra. Világbajnoki ötödik helyezett dobóatlétánk mindenképpen esélyes a pontszerző helyek valamelyikére, az érem azonban talán meglepetés lenne tőle – egy olyan kellemes meglepetés, ami bizony ráférne a megtépázott magyar atlétikára.

Meglepetés ide, meglepetés oda: kiderült, hogy a többiek nem tudnak nagyobbat dobni a selejtező során, így Pars Krisztián került a legjobb eredménnyel a vasárnapi fináléba. De. Azt azonban ne gondoljuk, hogy ezzel ő lett a legnagyobb favorit és hogy tuti az érem, egy atlétikai dobóversenyen ugyanis a döntő mindig egy egészen más világ - ha valaki esetleg tartalékolt a selejtezőben, az attól még lehet bajnok és fordítva is. Persze szurkolunk Krisztiánnak, hogy minél jobb eredményt érjen majd el a versenyen, s ha úgy alakul pisilni is tudjun a végén...

Sokadik csalódás - kiesett a párbajtőrcsapatunk

6:03
Az egyéni gyengébb teljesítmények után ma végre pástra léphetett első vívó csapatunk is az olimpián. Férfi párbajtőrözőink az első fordulóban egyből a házigazda kínai alakulattal csaptak össze a négy közé kerülésért és az első három pár után úgy tűnt, hihetetlenül szoros lesz a párharc, hiszen egyik csapat sem tudott egynél több tussal elszakadni. A Kulcsár Krisztián, Imre Géza és Boczkó Gábor alkotta csapat a második három párt is úgy vívta végig, hogy igazából senki nem lógott ki a hármasból. Mindhárman hozták saját asszóikban az elvárhatót és eleinte jól kontrollálták a kínaiakat, de később valami történt és egyre jobban elkezdtek távolodni az ázsiaiak. Amikor Imre Géza utolsó párjával, Jinnel küzdött a tusokért, már öt pont hátrány is állt a nevünk mellett.

A kínaiak többször találtak tisztábban és sallangmentesebb vívást mutattak be, de úgy, hogy közben megtartották dinamikusságukat is. Talán a reggeli kávé hiánya, vagy nem is tudom mi okozhatta a srácok tompaságát, de amikor Imre átadta a pástot Kulcsárnak és Wangnak három tus volt a hátrány. Szegény párbajtőrcsapatot még az ág is húzza: nem sokkal ezután ugyanis Krisztián megcsúszott és a combjához kapott – sérülése után a nagy öreg Kovács Ivánnak kellett tartalékemberből főszereplővé előlépnie. Kovács, aki nem is lakhat az olimpiai faluban és nem is tartózkodhat ott (ez a tartalékok nehéz életéven jár) azonban fantasztikusan kezdett, az első tust ő adta kínai ellenfelének. Előszedve azt a hihetetlen akaratot és alázatot, ami mindig is jellemezte vívását felhozta a magyar csapatot egyetlen tusnyi különbségre.

A csodacsere visszahozta a reményeket egy olyan meccsen, amit már félig megevett a kínai kutya! A kis kínai azonban kis idő után felvette a ritmust és úgy nézett ki, újra elhúz és nyeri az asszót, amivel közel kerültünk volna a kieséshez. Kovács azonban azért Kovács, mert nem szeret veszíteni, így a minimális hátránnyal, 39-40-nel jöhetett az utolsó felvonás.

A legjobb formában vívó magyar, Boczkó azonban egyből egyenlített és alig egy perccel a vége előtt 42-42-re hozta föl a csapatot. Ekkor azonban Li eladott egy trükköt neki és csuklószúrása is bejött, amivel már a kéttusos hátrány szinte ledolgozhatatlanná vált. Egy együttessel pedig 43-45-re elvesztettük a meccset és az ötödik helyért lépjetünk legfeljebb pástra a mai nap folyamán.

Ez az eredmény óriási csalódás, de a mutatott vívást látván nem meglepő. Talán csak Kovács Iván kivételével mindannyian motiválatlannak és tompának tűntek - megérdemelten mentek tovább a kínaiak. Az egyéni gyengébb teljesítmények után tahát úgy látszik, egyelőre csapataink sem állnak harcban az aranyért, de még az éremért sem.

Nincs új a nap alatt: világcsúcs világcsúcs hátán


4:45
Óriási 50 métert repesztett Takács Krisztián a gyorsúszás mai középdöntőjében. 21.84-es országos csúcsával azonban éppen hogy lemaradva a döntőről a kilencedik helyen zárt. Csüggedésre azonban semmi ok, hiszen így is olyat tett Krisztián, amit magyar ember még nem: ebben a számban soha nem jutott még ilyen sokáig honfitársunk.

A szokásos napi négy döntő is elkezdődött, s a szokásos napi világcsúcs is megérkezett rögtön az első fináléban. A magyar gyökerekkel is rendelkező amerikai Rebecca Soni természetesen új rekorddal nyerte a 200 mell döntőjét az alulteljesítő ausztrál Leisel Jones előtt. Csuda sport ez az úszás, hiszen szinte csak fordulhat elő napi szinten, hogy valaki nem esélyes és mégis kivág egy világcsúcsot…

Egyébként a második aranyat is amerikai húzta be a mai program során a Vizeskockában, Ryan Lochte az esélyesebb honfitársát Aaron Peirsolt agyabugyálta el a 200 hát döntőjében – persze a szokásos és már-már unalmassá váló világrekorddal.

A nap utolsó döntőjében pedig megtört az amerikai uralom, a német Britta Steffen úszta le ugyanis a leggyorsabban a 100 métert gyorsúszással és ezzel behúzta a németek első úszóaranyát. Érdekesség, hogy 53.12-es ideje még csak olimpiai csúcsnak sem jó, arra azonban igen, hogy Trickett és Coughlin csak a dobogó alsóbb fokaira álljanak fel.

Sztárdömping a medencében és a rekortánon


4:10
Az első nap, amikor a sportrajongó szurkoló választás elé kerül – ma már az úszás mellett elindul az atlétika is. Ma már láthatjuk Asafa Powellt és Boltot jamaicából, valamint több világklasszist is, de a Vizeskocka sem adja alább: ma is osztanak négy aranyat még magyar idő szerint ma hajnalban.

Az atléták mezőnyében Farkas Györgyi is elkezdte saját számát, a hétpróbát. A 14.66-os ideje, amit az első próbán, a 100 gáton produkált viszont valószínűleg csak a futottak még kategóriába tartozik majd. Itt jegyzem meg: atlétáink többségének teljesítményéhez bizony jobb, ha nem fűzünk túl nagy reményeket, kivételek csak a tradícionálisan sikeres dobószámainkban lehetnek.

Még jó, hogy említettem a dobóatlétákat, Kürthy Lajos máris kiesett a súlylökés selejtezősorozatai után. Háromszor kísérletezhetett, de a golyó egyszer sem szállt messzebb 18.74 méternél, amely eredmény nagyon messze van a döntős eredményektől és saját legjobbjától is.

Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását