2024. május 2. - Zsigmond

Jó szex, ha jó lesz

Hetente két-három alkalommal szexel a magyarok többsége - derült ki egy nemrég közzétett felméréséből. A szex az életünk része, akár beszélünk róla, akár nem. A keleti vallások a szerelmi kultúrát az életet gazdagító, követendő célként említik. Gondoljunk
2007. október 11. csütörtök 11:13 - Malina Adrienn
A zsidó-keresztény hagyományok ősi eredetükben hasonló elveket követtek, mint az Énekek Énekében is olvashatjuk. Az ortodox egyházi hagyományok azonban a szexualitás elfogadhatósági körét igyekeztek a társadalmi-történelmi patriarchális viszonyoknak megfelelően a gyereknemzésre korlátozni.

Még a két világháború között is jelentek meg olyan vallási "felvilágosító" könyvek, melyek a fiatalságot például az önkielégítés szörnyű következményeitől riogatták, úgy mint a gerincsorvadás, impotencia, elbutulás vagy vakság. A fogamzásgátlás minden módszerét elítélték.



Az abortusz mai napig súlyos megítélés alá esik, bár a körülményeket a gyakorló papság nagyobb része figyelembe veszi. Tekintettel vannak többek között a nemi erőszak vagy a fejlődési rendellenesség eseteire.

A vallásosság már nem kell, hogy görcsökkel, szorongásokkal megrontsa a nemi életünket. A vallás morális támpontokat kell hogy nyújtson, szolgálva az egészség, humánum, természetesség elveit.

Hol szexelünk?
A Durex Global Sex Survey 2005-ös felmérése alapján a világban az ágyon kívül a leggyakoribb hely a szexuális együttlétekre az autó (50 százalék), ezt követi a mellékhelyiség (39 százalék) és a szülők hálószobája (36 százalék). Az emberiség nagykorú részének 15 százaléka szeretkezett már a munkahelyén, minden 10. válaszadó létesített szexuális kapcsolatot iskolában, 2 százalékuk pedig már repülőn is szexelt.
Forrás: hirado.hu
Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus szexterápiával, házassági tanácsadással, párkapcsolati konfliktuskezeléssel foglalkozik. Internetes oldalán a www.szexhelp.hu-n több százan keresik meg és kérnek segítséget. A doktornőt én is arról kérdeztem, ami a legtöbb embert foglalkoztatja.

Hányan fordulnak szexuális gondokkal szakemberhez?

Én a saját praxisomat már több mint 20 éve csinálom, és azt tapasztalom, hogy egyre többen. Ez nem azért van, mert egyre több a szexgond, hanem már jobban tudnak róla az emberek, bátrabban mernek beszélni és felvállalni, az inteneten utánaolvasnak, megkeresnek. Ma már jobban tudják, hogy hova menjenek, kihez forduljanak. Előfordul, hogy megkérdezem emberektől, hogy miért csak most kérnek segítséget, mikor már tíz éve is eljöhettek volna, akkor azt válaszolják, hogy most találták meg az interneten.

Mennyire mernek nyíltan beszélni a problémáikról?

Nagyon nem. Van olyan ember, aki a legközelebbi barátjának, barátnőjének elmondja. Az már egyre ritkább, ha valaki úgy fordul hozzám, hogy a másik fél nem tudja. Egy párkapcsolatnál, hiszen itt felnőtt emberekről beszélgetünk, a legfontosabb az őszinteség. Régebben gyakran jöttek el inkognitóban, hogy még a párjuknak sem szóltak a problémáról.



Én úgy gondolnám, ha egy párkapcsolatban gond van, akkor azt előbb-utóbb mindkét félnek éreznie kell. Ha nem beszélik meg egymással, de külső segítséghez fordulnak, az hasznos lehet?


Igen, persze. Hozzám párkapcsolati és szexuális gondokkal is fordulnak, és a kettő sok esetben összefügg. A párkapcsolatnál előfordul, hogy az egyik fél azt mondja, van gond, míg a másik ebből semmit nem érez. Szexnél is van ilyen, de az kevesebb. Előfordul, hogy a férfi korai magömlésre panaszkodik, a párja azt mondja, hogy neki így jó, de eljött vele, mert fontos számára.

Aranga Ranga
Az Ananga Ranga gyökerei közösek a Káma Szútráéval, de 1500 évvel később keletkezett, a XV. század végén vagy a XVI. század elején. A késő középkori India, amelyben az Ananga Ranga keletkezett, akárcsak az arab világ, jóval kevésbé volt szabatos a Káma Szútra Indiájánál. Vátszjájana idején, a házasságon belül és kívül egyaránt szabad volt a szerelem, de az Ananga Ranga szigorú társadalmat idéz, amely helyteleníti a házasságon kívüli kapcsolatokat. A két klasszikus indiai kézikönyv közötti gyakorlati különbség az, hogy a Káma Szútra a szeretők számára íródott, akár házasok, akár nem, míg az Ananga Ranga nem kérdőjelezi meg a házasság szentségét, és a nős férfiak számára nyújt tanácsokat. Szerzőjének, Kaljána Mallának egyértelműen az a célja, hogy a házasságokat megóvja az őket akkor is és ma is fenyegető legnagyobb veszélytől, a szexuális kapcsolatra ráülő megszokástól és unalomtól.
Amikor ilyen eset van, és orvoshoz kell fordulni, azt áldozatként élik meg a felek?

Előfordul, sajnos. Sőt, van egy pici része, aki el sem jön. Úgy van vele, hogy ez nem az ő gondja, nem zavarja, minek foglalkozzon vele. Én szeretem, ha mindkét fél elmondja, hogy miként látja a kapcsolatot. Általában attól rettegnek, hogy mi derül ki róluk, és azért nem mernek eljönni.

Melyik korosztályra jellemző, hogy szakemberhez fordul segítségért?

Nálam a 20-30 éves korcsoport a jellemző. A 40-50 évesek, azok nagyon ritkák; ez abból is adódik, hogy egy 50 éves férfi előbb megy el egy urológushoz, ha pedig potenciális gondjai vannak, akkor bevesz egy Viagrát.

A felmérésekből az derül ki, hogy a férfiak többet szeretkeznek, mint a nők. Ebből egyértelműen a hűtlenségre lehet következtetni?

Igen, ez nem újdonság, hogy a férfiak szexuális étvágya jóval nagyobb, mint a nőké. Hogy melyik fél lép félre sűrűbben, arról talán még nem készítettek statisztikát. Ha lenne is, nem tudom mennyire lenne hiteles, hiszen az ember sokszor önmaga előtt is szépíti a dolgokat. Én azért meg merem kockáztatni, hogy a férfiak még manapság is sűrűbben csalják meg a párjukat.



Az átlag szeretkezést egy kapcsolatban meg lehet határozni?

Azt gondolom, hogy nem, mert mindenkinek más a normális. Vannak fiatal párok, akiknek hetek telnek el szexuális aktus nélkül, és nekik ez a megfelelő. De vannak olyanok, akiknek a heti egy-kettő is kevés.

Az internet jelentőségét említette, de a televízió, az erotikus műsorok, a pornó mennyire hatnak az emberekre?

Annyiban befolyásolja a szexuális létet a mindennapi életben, hogy egyre inkább közelít a kettő. Mint igény megfogalmazódik, épp azért, mert a neten már bárki rákattinthat a szexoldalakra, a videótékába sem kell elmenni a pornóért. Azt veszem észre, hogy amit látnak a filmekben, főleg a férfiak, azt próbálják becsempészni a szexuális életükbe. Ezeket akarják elvárni a párjukkal szemben, és ebből jönnek konfliktusok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását