2024. május 4. - Mónika, Flórián

Autópálya a román határig?

Másfél esztendő múlva kezdődhet meg a Berettyóújfalut a román határral összekötő autópálya-szakasz építése - hangzott el azután, hogy a bihari határ menti térségben tájékozódott két államtitkár pénteken.
2008. október 10. péntek 20:57 - Hírextra
A Külügyminisztérium szakállamtitkára a nagykereki Bocskai-kastélyban rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a tíz nap múlva Szegeden tartandó negyedik magyar-román kormányülés egyik központi gondolata az infrastrukturális és a regionális fejlesztés lesz.
Ennek keretében kerül szóba az észak-erdélyi autópálya és az M4-es kapcsolata - tette hozzá Gilyán György.

Csontos János szocialista országgyűlési képviselő közölte: a románok már korábban Nagykereki térségét jelölték ki arra, hogy az autópálya átlépje a határt.A magyar nyomvonalról nem egyezik a szaktárca és a térség polgármestereinek, képviselőinek a véleménye. Ragaszkodunk a tervezettnél öt kilométerrel rövidebb déli, Berettyóújfalu-Mezőpeterd-Biharkeresztes-Nagykereki nyomvonalhoz - mondta a politikus.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) szakállamtitkára elismerte, hogy a tárca nyomvonalterve eltér a települések által elvárttól.Csepi Lajos bejelentette: mindkét nyomvonalra elkészül a környezetvédelmi hatástanulmány, és a kormány ezek ismeretében hozza meg a döntést. A szakállamtitkár szerint 2010 nyarán elindulhatnak a munkagépek a Berettyóújfalut a román határral összekötő autópálya-szakaszon.

A szakállamtitkár az MTI érdeklődésére megerősítette: immár mindkét nyomvonaltervet azonos rangon kezeli a szaktárca, és nem élvez semmilyen előnyt a minisztérium által kidolgozott, de helyben elutasított változat.

Egy álom válik valóra a régióban, ha elkészül az autópálya vagy a kétszer kétsávos, autópályává fejleszthető gyorsforgalmi út, amely "kinyitja a kapukat" az elmaradott Sárrétre és Biharra - mondta Gyula Ferencné szocialista országgyűlési képviselő.

A magyar-román kormányülés kapcsán Csontos János közölte: szeretnék, ha napirendre kerülne a határátkelők bővítése, és megnyitnák a teherforgalom előtt a nyírábrányi határátkelőhelyet.
Mégiscsak nonszensz, hogy egy Nagyváradon kivitelezési munkát végző debreceni cég betonszállítóinak és teherautóinak fél Hajdú-Bihart meg kell kerülniük, holott sokkal rövidebb úton is célba juthatnának - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását