2024. május 2. - Zsigmond

A "szőlő jövését" ünnepelték

Jeles napot, "a szőlő jövését", az új hajtást ünnepelték a szekszárdiak a hagyományos Szent György-napi borünnepen csütörtökön, amikor értékelték az elmúlt évjárat tapasztalatait és kihirdették a VIII. Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményeit.
2008. április 25. péntek 07:46 - Hírextra

Módos Ernő borász, az Alisca Borrend Nagymestere a 2007-es évjáratról szólva úgy fogalmazott: jellemzője a rendkívül magas cukortartalom, különleges, egyedi beltartalmi értékekkel, ami veszélyeket is hordozott magában, nem minden termelő tudott élni vele.

A napi átlaghőmérsékletet meghaladó "hőségnapok", amelyekből tavaly a szokásos 6-8 helyett 24 volt, kedveztek a vörösboroknak, jó színanyagú, testes, nehéz borokat eredményeztek, azonban az első sajtoláskor kijövő must 18-20 fokos értéke megtéveszthette a gazdát, ha nem számolt azzal, hogy az erjedés során a további cukoroldódás megváltoztathatja a bor struktúráját - mondta.
A borverseny eredményét ismertetve elmondta: 178 borminta érkezett, amelyek értékelésére Soprontól Villányig jeles bírálókat kértek fel, s a százpontos bírálati rendszer bevezetésével sikerült árnyaltabb, objektívabb értékelést megvalósítani.

Az idei borvidéki borverseny legrangosabb díjait a Takler Pince Kft. vitte el, a palackos borok kategóriájának Nagy Aranyát 94,9 ponttal a 2006-os évjáratú bikavére nyerte, amely egyúttal a Legjobb Bikavér címét is megkapta, a hordós borok kategóriájában pedig a 2006-os évjáratú merlot barrique 96,4 pontos, Nagy Arany érmes bora a Legjobb Vörösbor lett. Szintén Nagy Aranyat nyert a 2006-os évjáratú cabernet franc barrique 96,3 pontos borával.

A hordós borok kategóriájában Nagy Aranyra értékelték még a bírálók a Tringa Borpince 2007-es évjáratú merlot-ját.

A Legjobb Kadarka címét a Remete Bor Kft. 2006-os évjáratú kadarkája, a Legjobb Kékfrankos díját pedig a Mészáros Borház 2006-os kékfrankos barrique-ja kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását