2024. május 2. - Zsigmond

Barokk kiállítás hazánkban

Barokk stílusjegyeket hordozó, XVIII-XX. századi népművészeti tárgyakból nyílt kiállítás az esztergomi Szent Adalbert központban vasárnap. A mezővárosok, a céhes mesterek és a paraszti rétegek tárgyi kultúrája mellett bemutatják a vallási kegytárgyakat, i
2007. október 28. vasárnap 18:16 - Hírextra
A tárlat egyik különlegessége a tatai takácscéh 1772-ből származó céhszabályzata, de láthatók az újkeresztény habán közösség által készített kerámiaedények, és a komáromi festett ládák motívumainak megjelenése a Délvidéken élő hartai németek bútorain - mondta el Pál Gabriella, a kiállítás egyik szervezője.

A népies barokk tömeges elterjedése a XIX. századra tehető, amikor a búcsújáró helyeken nagyüzemi eljárással készült kegytárgyakat árultak. Ekkor jelent meg a falusi házak tisztaszobáiban a "szent sarok", amelyet a tehetősebbek Mária szoborral, a szegényebbek szentképpel, vagy nyomattal díszítettek.

A tárlat a Komárom-Esztergom megyei múzeumok együttműködésével jött létre, számos olyan tárgyat állítottak ki, amelyeket most először láthat a közönség.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását