A rendezvénysorozat szeptember 28.-án a Terroir csúcsborok születése címmel megtartott szakmai konferenciával kezdődik, amelyen a borász szakma képviselői mellett diplomaták, üzletemberek, médiaszakemberek is részt vesznek - mondta el Mák Tamás.
Tájékoztatása szerint a Budapest közeli településen, az Etyek-Budai Borvidék központjában, a két fesztivál napon - szeptember 29- 30-án - nyitott pincék várják a látogatókat.
Az etyeki borosgazdák mellett tíz, úgynevezett dűlőszelektált gazdálkodást is folytató vendégborász legjobb nedűit is megkóstolhatják a fesztivál vendégei.
A faluban hat helyszínen a sajt, méz, lekvár, pékárú készítői, a különleges húskészítmények mesterei, továbbá házi sörfőzők kínálják majd a hagyományos módon készült finom falatokat és a habzó sört.
Nem hiányoznak a fesztiválról a kézművesek sem: keramikusok, kosárfonók, bőrösök, fajáték-és ékszerkészítők portékáiból válogathatnak a látogatók.
A gasztronómiai élvezetek mellett kulturális-és gyerekprogramokat is kínál majd fesztivál, amelynek nyitányaként - szeptember 29 -én - Szőke András és Badár Sándor "irányításával" lábos felvonulást tartanak.
A menet lábosokon, fazekakon "dobolva" vonul majd végig a falun, s miután a főzőalkalmatosságot elhelyezték a lábos-fán, megkezdődik a főzőverseny és az egész napos műsor. Zenekarok, táncegyüttesek lépnek színpadra, lesz játszóház és népzenei verseny is.
A valamivel több, mint 3200 lelkes faluban a fesztiválok idején már eddig is több tízezren fordultak meg. Tavaly negyvenezernél többen kapcsolódtak be a programokba, az idén pedig - amennyiben az időjárás "nem szól közbe"- még több vendéget várnak.