2024. május 8. - Mihály

Megmenekült a belügyminiszter

A szlovák parlament elutasította szerdán a Matus Sutaj Estok belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzéki pártok nyújtottak be egyebek mellett azt állítva, hogy a tárcavezető törvényt sértett néhány rendőrségi tisztségviselő szolgálat alóli ideiglenes felfüggesztése során.
2023. november 29. szerda 13:29 - HírExtra

Az indítványra a 150 fős törvényhozásban 61-en mondtak igent, 75-en pedig nemmel szavaztak a jelen lévő 136 képviselő közül. A Robert Fico kormányfő vezette Irány (Smer-SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta kormánykoalíciónak 79 képviselője van a parlamentben.
    
A tárca élére a Hlas-SD által jelölt belügyminiszter menesztését négy ellenzéki párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), valamint Igor Matovic volt kormányfő pártja, a centrista Szlovákia (Slovensko) nyújtotta be egy nappal azután, hogy Fico kabinetje bizalmat kapott a törvényhozásban a kormányzásra.
    
A Matovic vezette Szlovákia pártot a szeptemberi választáson még úgy hívták, hogy Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), nevét azóta változtatta meg.
    
Az indítványt kezdeményezői részben azzal indokolták, hogy szerintük a belügyminiszter túllépte hivatali jogkörét, amikor október végén több olyan rendőrt felfüggesztett a szolgálatból, akit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Az állítólagos hivatali jogkörtúllépés miatt az ellenzéki liberálisok néhány hete már tettek büntetőfeljelentést Matus Sutaj Estok ellen. A beadványt jegyzők bírálták a tárcavezetőt amiatt is, hogy ideiglenes ellenőrzést vezetett be a szlovák-magyar határon. A miniszter az illegális migráció visszafogásával indokolta, az ellenzék viszont "színjátéknak" minősítette az akciót.
    
Matus Sutaj Estok korábban és a bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vita során is visszautasította az ellene felhozott vádakat, rámutatva: a szándékos bűncselekmények elkövetésével gyanúsított rendőrök ideiglenes felfüggesztésével törvényi kötelességét teljesítette, és ezeket a döntéseket a rendőrségi szolgálatról szóló törvénnyel összhangban hozta meg.
    
A parlamenti vitában a belügyminiszter mellett Robert Fico kormányfő is kiállt, a vádakat teljesen megalapozatlannak, a miniszternek az ellenzék által bírált lépéseit pedig teljesen törvényesnek és szükségszerűnek nevezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását