2024. március 19. - József, Bánk

Érkezik a védőoltás-szezon

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
2019. november 6. szerda 13:28 - HírExtra
 

Horváth Ildikó közölte, egyelőre "békés a helyzet", még a járvány előtt vagyunk, és bár influenzaszerű megbetegedések vannak, ezek száma tartósan alacsony.

Hozzátette, öt héten belül biztosan nem lesz járvány, az várhatóan december végén, január elején érkezik meg.

Az idei oltóanyagot az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne; a beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség - ismertette.

Az államtitkár hangsúlyozta: 1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg, így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra.
Hozzátette: tavaly az 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mindössze 60 százaléka fogyott el.

A patikákba a jövő héten érkezik meg az oltóanyag, amelyet receptre kaphatnak meg a betegek.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is a vendége volt szerdán, itt arról beszélt, hogy aki a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettsége, ezért most érdemes lépni.

Rámutatott: nem maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem a fertőzés által az alapbetegség súlyos romlása. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az ingyenes oltást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását