2024. március 19. - József, Bánk

Családostól veszett nyoma a szakadárvezérnek

Családostul nyoma veszett Olekszandr Zaharcsenkónak, az önkényesen kikiáltott szakadár Donyecki Népköztársaság vezetőjének - adta hírül vasárnap a Novosztyi Donbassza kelet-ukrajnai hírportál beszámolója alapján több ukrán forrás.
2015. augusztus 23. vasárnap 15:35 - HírExtra
A szakadár vezér váratlanul élettársával és lányaival együtt elhagyta azt a donyecki luxusvillát, amelyben lakott, s amelyet egy helybeli üzletember bocsátott a rendelkezésére. A ház főbejárata elől eltűnt az őrbódé, és az autók is, amelyek folyamatosan az épületnél lévő parkolóban álltak. A luxusháznak, amelyet a helybeliek csak "a várként" emlegettek, két utcára van kijárata.

Zaharcsenko jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik - írta a hírportál, s emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időben a szakadár vezér videoüzeneteit a megyei pénzügyi vezetés épületében lévő régi irodájában vették fel.

Szópárbaj is

Az elmúlt napokban a kelet-ukrajnai szakadárok és a kijevi vezetés kölcsönösen egymást gyanúsították meg azzal, hogy provokációkat, illetve nagyszabású támadást készítenek elő. A donyecki szakadárok vezetése azt bizonygatta, hogy az ukrán hadsereg támadásra készül a megyeközpont ellen. Kijevben viszont a nemzetvédelmi és biztonsági tanács (RNBO) állt elő azzal, hogy a függetlenség kikiáltásának augusztus 24-i nemzeti ünnepe alkalmából várhatóan provokációkat hajtanak végre Donyeckben a szakadárok. A kijevi hadműveleti parancsnokság arról tett jelentést, hogy a Donyecki Népköztársaságban az ukrán fegyveres erőknél rendszeresített egyenruhákat varratnak, amelyekkel feltételezésük szerint még e hónap végéig provokációkat készülnek szakadár csoportok végrehajtani.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője vasárnap hírszerzési információkra hivatkozva kijelentette, hogy ukrán egyenruhába öltözött szakadárok készülnek lakóövezetek elleni támadásra az általuk uralt területen, ezzel biztosítva ürügyet maguknak a front Kijev által ellenőrzött oldala elleni válaszcsapásra. Liszenko cáfolta, hogy a kormányerők bármilyen támadóműveletre készülnének. Valószínűnek nevezte, hogy kapcsolat van a szakadárok által végrehajtani tervezett bűncselekmények és Zaharcsenko Donyeckből történt eltűnése között.
Közben tovább folynak a lövöldözések a kelet-ukrajnai frontvonal mentén. A kijevi parancsnokság vasárnapi közleménye szerint az elmúlt napban jóval kevesebbszer vetettek be a szakadár erők a februári minszki egyezmény által tiltott nehéztüzérségi fegyvereket, az ukrán állások elleni támadások zöme kézi fegyverekkel végrehajtott, "provokatív jellegű" volt. Mindazonáltal a tűzszünetet Kijev szerint a szakadárok előző nap 78-szor sértették meg. Az elmúlt 24 órában egy katona vesztette életét és négy sérült meg a harcok övezetében.
A donyecki szakadárok "védelmi minisztériuma" a maga részéről az elmúlt 24 órára vonatkozóan 14 tűzszünetsértéssel vádolta meg az ukrán fegyveres erőket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását