2024. március 19. - József, Bánk

Kemény szópárbaj az USA és Kína között

A vélemények szokatlanul nyílt, helyenként "harcias" ütköztetésének lehettek tanúi azok az újságírók, akik jelen voltak az amerikai védelmi miniszter és kínai vendéglátója pekingi sajtóértekezletén - derült ki szerdai kínai médiabeszámolókból.
2014. április 9. szerda 10:57 - HírExtra
Csang Van-csüan kínai védelmi miniszter amerikai kollégájával, Chuck Hagellel együtt válaszolt kérdésekre, miután befejezték tárgyalásukat, amelyet egyébként mindkét részről "őszintének és előremutatónak" értékeltek.

Csang tábornok a tengeri területi vitákkal kapcsolatban kijelentette, hogy Kína nem fog elsőként támadni, ugyanakkor feszültségkeltéssel vádolta Japánt a kelet-kínai-tengeri szigetcsoport ellenőrzése körüli fellépése miatt. Utalt arra is, hogy a Fülöp-szigetek illegálisan foglalt el szigeteket a Dél-kínai-tengeren, és bírálta Washingtont tajvani fegyvereladásai miatt.

A miniszter megállapította, hogy "Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Tiaojü-szigetek felett". Mint mondta, a "területi szuverenitás" kérdésében Kína nem hoz kompromisszumot, nem tesz engedményt, nem ír alá szerződést. Hozzáfűzte, hogy "a kínai hadsereg azonnal mozgósítható, és képes bármely csatát megnyerni".

Jelentések szerint Hagel egy alkalommal ujját felemelve közölte, hogy a Fülöp-szigetek és Japán hosszú ideje az Egyesült Államok szövetségesei. "Kölcsönös védelmi szerződésünk van ez országok mindegyikével" - állapította meg, és úgy fogalmazott, hogy "teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az e szerződésekből ránk háruló kötelezettségek teljesítésére".

Kína feszültséget teremt

Hagel azzal vádolta Kínát, hogy feszültséget keltett a Kelet-kínai-tenger feletti légvédelmi azonosító övezet egyoldalú bejelentésével, "együttműködés és konzultáció" nélkül.

"Az ilyen lépések veszélyes konfliktushoz vezethetnek" - figyelmeztetett.

Az amerikai tárcavezető kedden még előadást tartott a kínai Nemzetvédelmi Egyetemen 120 kínai katonatiszt előtt. A kérdések többsége a Tiaojü-(Szenkaku-)szigetek hovatartozása körüli vitával volt kapcsolatos. Chuck Hagel kijelentette: az Egyesült Államok pozícióinak megerősítése a térségben nem Kína visszaszorítására irányul.

Kínai szakértők úgy vélik, bár a felek egyetértenek abban, hogy szükség van a katonai cselekményekre vonatkozó kölcsönös értesítési, bejelentési rendszer működtetésére és a védelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésére, "hosszú még az út a nézeteltérések csökkentéséig, a bizalom megerősítéséig".

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai képviselőház a napokban törvényben hagyta jóvá Perry osztályú fregattok eladását Tajvannak, Jao Jün-csu katonai szakértő úgy vélte, Peking valószínűleg a katonai együttműködést érintő ellenintézkedéseket tesz majd. Pekingben rendre arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államok egy 1982-ben aláírt közös közleményben vállalta: folyamatosan csökkenti fegyvereladásait a szigetnek, amelyet Kína területe részének tekint, és amellyel az utóbbi években egyre barátiabb viszonyt ápol.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását