2024. május 2. - Zsigmond

Elfoglalták az ukrán haditengerészet központját

Tüntetők nyomultak be az ukrán haditengerészet vezérkarának területére szerdán Szevasztopolban, majd a helyszínre érkezett Alekszandr Vitko altengernagy, a Krímben állomásozó orosz hadiflotta parancsnoka, hogy tárgyalásokat kezdjen - jelentette az orosz állami hírügynökség.
2014. március 19. szerda 10:48 - HírExtra
A behatolók az ukrán flottavezérkar területén felvonták az orosz nemzeti zászlót, valamint az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját.

Az épületnél reggel kezdődött egy néhány száz fős tüntetés - részben arcukat álarccal eltakaró résztvevőkkel -, majd a tüntetők behatoltak az épületbe, és a zászlók lecserélését követően elénekelték az orosz himnuszt. Az épület homlokzatára azt írták "Az ukrán haditengerészeti erők a fasizmus ellen vannak!" "Békét akarunk".

Lövés nem dördült el, erőszakos cselekményre az ITAR-TASZSZ jelentése szerint nem került sor. Az ukrán katonák elbarikádozták magukat.

Előző nap egy ukrán katona meghalt, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. Az ostromban további két ukrán katona megsebesült. A támadók jelzés nélküli orosz katonai egyenruhát viseltek, automata fegyverekkel és mesterlövész karabélyíokkal voltak felfegyverkezve.

Március elején orosz csapatok vették ellenőrzésük alá az Ukrajnához tartozó Krímet, megszálltak néhány katonai objektumot, blokád alá helyezték az ukrán fegyveres erők laktanyáit és nyomást gyakoroltak az ukrán katonákra, hogy adják le fegyvereiket és álljanak át. Ezt követően sietősen népszavazást írtak ki március 16-ra a terület hovatartozásáról.

A Nyugat és Ukrajna szerint törvénytelen vasárnapi referendumot követően Moszkvában kedden aláírták a megállapodást a csak Oroszország által elismert Krím Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió még hétfőn szankciókról hozott határozatokat Oroszország ellen, és ennek keretében vízumkorlátozásokat rendeltek vezető tisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, és befagyasztották külföldön lévő bankszámláikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását