2024. május 5. - Györgyi

Ausztria is legyen visegrádi ország

Földrajzilag triviális, de geopolitikai értelemben újdonság, hogy Ausztria Közép-Európához tartozik - érvel a European Voice uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hetilap csütörtökön megjelent számának hasábjain Edward Lucas, a The Economist külpolitikai szerkesztője amellett, hogy Ausztriának csatlakoznia kellene a visegrádi országokhoz.
2013. december 5. csütörtök 11:05 - HírExtra
Közép-Európa restaurációja című írásában a szerző rámutat, hogy a visegrádi csoport tagjai nem "ideges új jövevények" immár az EU-ban, hanem magabiztos "öreg motorosok", ahol irigylendő a társadalmi béke és a gazdasági fejlődés üteme, és a kihívásokkal szemben is kitartóan helytálltak, úgy a kommunizmus összeomlása utáni nehézségek esetében, ahogy a pénzügyi és gazdasági válság jelentette megpróbáltatásokkal szemben.

"A politika már-már unalmasan stabil, politikai együttműködésük, amelyre egykor tévesen csak legyintettem, egyre hatásosabb, meggyőzőbb és hatékonyabb" - állapítja meg a kolumnista.

Ausztria Lucas szerint az innováció, a versenyképesség, a felsőoktatás terén nyújthatna előnyöket a visegrádiaknak, javítaná a térség közlekedési és energiakapcsolatait, összeköttetéseit. Közép-Európa országai Lucas szerint "valódi hívők" ha arról van szó, hogy hogyan kell irányítani Európát, mert aggasztja őket, hogy a nagy országok a fejük fölött döntenek, nekik pedig csak az a feladat jut, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az adott lehetőségekből.

"Erős szabályokat és erős intézményeket akarnak - lehetőleg egy közép-európai vezetésével" - zárja írását a The Economist újságírója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását