2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem erölködnek már

Évtizedes mélypontra, 41 százalékra zuhant Szerbiában az Európai Unióhoz való csatlakozás támogatottsága - közölte kedden a Danas című belgrádi napilap egy felmérésre hivatkozva.
2013. január 29. kedd 14:11 - HírExtra
A lap úgy értesült, hogy a szerb kormány európai integrációs irodájának megrendelésére tavaly decemberben készített, és csütörtökön nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatás szerint 2012 második felében tovább zuhant a lelkesedés az EU-hoz való csatlakozás iránt, júniushoz viszonyítva csaknem nyolc százalékponttal, 41 százalékra esett.

Predrag Simic, a belgrádi egyetem politikatudományi karának a tanára azt mondja, hogy a Danas által közölt adat helytálló, s arra utal, hogy az országban képtelen helyzet alakult ki. Minden parlament párt, a Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) kivételével, támogatja Szerbia európai integrációját, miközben a polgárok mindössze 41 százaléka ért vele egyet.

Ez a Koszovó körül kialakult helyzetre vezethető vissza, illetve arra, hogy nem ismert a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontja. A közvélemény szerinte azt érzi, hogy az uniónak nincs szüksége Szerbiára a problémáival együtt, és ezért nem is hisz a gyors csatlakozásban.

Predrag Simic szerint az alacsony támogatottság gondokat okozhat, ha Szerbia az év végéig nem kapja meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. Ez megtépázná a kormány tekintélyét, amely az előző kormánynál is továbbment az uniós követelmények teljesítésében, és akár előre hozott választások kiírásához is elvezethet.

A legutóbbi, 2012 közepén készített közvélemény-kutatás idején a polgárok 49 százaléka támogatta, 25 százaléka pedig ellenezte Szerbia csatlakozását az EU-hoz. A legmagasabb 2003 decemberében volt a támogatottság: a megkérdezettek 72 százaléka egyetértett vele, és csak nyolc százaléka ellenezte.


http://www.danas.rs/danasrs/politika/nikada_manja_podrska_ulasku_srbije_u_eu.56.html?news_id=254980

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását