2024. május 2. - Zsigmond

Megnő a szegények száma?

Megnő a szegények száma, különösen a nyugdíjasok körében, ha a cseh kormány megvalósítja tervezett takarékossági intézkedéseit, s néhány évre befagyasztja a nyugdíjakat, vagy mérsékeli valorizációjukat.
2012. március 14. szerda 12:47 - HírExtra
"Várhatóan a nyugdíjasok tízezrei a relatív szegénységi küszöb alá kerülnek" - olvasható abban a tanulmányban, amelyet a prágai CERGE-EI gazdasági intézet készített.

Az elemzés szerzői - Daniel Münich és Petr Jansky - a tervezett takarékossági intézkedések öt változatának következményeit számolták ki. A legvalószínűbbnek tartott, középső változatnál a háztartásokban - legalább egy, 61 évnél idősebb nyugdíjas taggal - a relatív szegénységi küszöb alatt élő nyugdíjasok aránya 3,6 százalékról öt százalékra emelkedik.

Az intézkedéscsomag nagyon érzékenyen érintené az egyedül élő, 64 évnél idősebb nyugdíjasokat, akik többsége nő. Ebben a kategóriában a jelenlegi 13 százalékról 21 százalékra emelkedne azok aránya, akik a relatív szegénységi küszöb alatt élnének. Számítások szerint az összes nyugdíjas háztartás 18 százaléka élne a relatív szegénységi küszöb alatti nettó havi jövedelemből.

A relatív szegénységi küszöb Csehországban olyan havi jövedelmet jelent, amely maximum 60 százaléka a társadalomban leggyakrabban elért havi jövedelmeknek. Kimutatások szerint Csehország azon országok közé tartozik a világban, ahol nagyon kevesen élnek a relatív szegénységi küszöb alatt.

"A nyugdíjak valorizációjának megszüntetése vagy mérséklése kevésbé lenne negatív hatású olyan nyugdíjasokra, akik közös vagy több tagú háztartásban élnek" - áll a tanulmányban. A szerzők számításaikat a statisztikai hivatal hivatalos adatai alapján végezték el.

A pénzügyminisztérium eredeti tervei szerint Csehországban három évre befagyasztanák a nyugdíjakat. Miután a terv hatalmas felháborodást váltott ki, a kormány azt állítja, hogy a jövő évben nem lesz nyugdíjbefagyasztás, csak a valorizációt mérséklik. Részletek még nem ismeretesek.

"A valorizáció mérséklése tízmilliárd koronás megtakarítást eredményezne" - mondta az E15 prágai gazdasági napilapnak Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter. A kormány ugyanakkor azt tervezi, hogy jobban megadóztatja a magasabb jövedelműeket és a gazdagokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását