2024. május 3. - Tímea, Irma

Tüntetnek az egyetemisták

A cseh felsőfokú oktatási reform tervezetének átdolgozását követelte mintegy tízezer egyetemista szerdán Prágában.
2012. február 29. szerda 14:20 - HírExtra
A prágai tüntetést, amelyre a Nyugtalanság hete elnevezésű tiltakozó akció keretében kerül sor, a csehországi diákszervezetek központja szervezte meg.

A tizenkét cseh egyetemi város diákságának képviselői a városközpontban, az iparművészeti főiskola épülete előtt nagygyűlést tartottak, amelyen beszédek hangzottak el, majd szervezett menetben az éppen ülésező kormány székhelye elé vonultak, hogy átadhassák a követeléseiket tartalmazó petíciót.

"A diákszervezetek úgy vélik, hogy sem a kormány, sem a szaktárca nem tekinti őket partnernek, s véleményüket meghallgatni sem hajlandó" - mondta újságíróknak Heda Cepelová, a diákszervezetek képviselője.

A tiltakozó rendezvények már kedden elkezdődtek, amikor a diákok "megszállták" oktatási intézményeiket és úgynevezett egyetemi éjszakát tartottak, amelynek keretében különféle témájú előadásokon és vitafórumokon vehetett részt a nagyközönség.

Hradec Královében, Pilsenben, Brünnben és Olmützben a diákok egy része az egész éjszakát az egyetemen töltötte. Néhány városban már kedden délután tüntettek a diákok, Brünnben a városközpontbeli felvonuláson mintegy 6000 fiatal vett részt. Szerda délután Pilsenben, Hradec Královében, Ceské Budejovicében és Ostravában lesz utcai diákfelvonulás.

A diákok azt követelik, hogy a kormány ne fogadja el a felsőoktatási reform tervezetét, s azt adja vissza átdolgozásra a szakminiszternek. Az egyetemi oktatók jelentős része szintén ezt követeli, s ezért támogatja a diákok tiltakozását. A diákság és az egyetemi oktatók nagy része is elutasítja egyebek között a tandíj tervezett bevezetését, az egyetemi szervek hatásköreinek módosítását, és attól tartanak, hogy az új szabályok lehetőséget adnak a kereskedelmi szférának az egyetemek életébe való beavatkozásra.

A cseh ellenzéki pártok - a szociáldemokraták és a kommunisták - támogatásukról biztosították a tüntető diákokat, viszont Václav Klaus államfő élesen bírálta őket.

"A diákok csak saját csoportérdekeikért harcolnak, nem a felsőoktatásért. Nyomásgyakorlásról van szó, az egyetemi reformra szükség van, ezt minden értelmes ember tudja" - írta Václav Klaus kedden délután elnöki honlapján. Klaus emiatt lemondta szerdai brünni látogatását, amelynek keretében eredetileg előadást tartott volna a Masaryk egyetemen is.

A brünni diákok azonban már korábban jelezték, hogy ellenzik Klaus egyetemi látogatását, s előadására nem kíváncsiak.

"Nem vagyunk sem paraziták, sem önzők" - üzente a prágai nagygyűlésen Stanislav Stech, a Károly Egyetem rektorhelyettese Klausnak az elnök egy a diákokkal kapcsolatos korábbi nyilatkozatára célozva.

A cseh felsőfokú oktatás reformja már mintegy nyolc éve van napirenden, de a diákság és az oktatók tiltakozásai miatt eddig még nem sikerült a tervezett változtatásokat keresztülvinni. A minisztérium azt állítja, hogy a változások a felsőoktatás színvonalának emelését szolgálják.
Csehországban a közoktatási rendszeren belül összesen 28 egyetem és főiskola működik. A diákok száma több mint 300 ezer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását