2024. május 3. - Tímea, Irma

Rogán kezd bajba kerülni? - az LMP támad

Az LMP szerint pártokhoz köthető civil szervezetek kaptak az elmúlt négy évben támogatást az V. kerületi önkormányzattól - mondta Szilágyi Péter.
2012. február 23. csütörtök 12:48 - HírExtra
Az LMP szerint pártokhoz köthető civil szervezetek kaptak az elmúlt négy évben támogatást az V. kerületi önkormányzattól - mondta az önkormányzat épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján az atlatszo.hu portál egyik cikkére hivatkozva a Lehet Más a Politika két képviselője. Az eseményen megjelent Puskás András kerületi alpolgármester, aki az önkormányzat nevében visszautasította a vádakat.

Szilágyi Péter LMP-s országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a portál által közölt listán számos olyan támogatást elnyert civil szervezet található, amely pártszékházba van bejegyezve, illetve egyéb személyi összefüggéseket is ki lehet mutatni köztük és pártok között. Az LMP szeretné tisztázni a helyzetet, "ezért felkérjük Rogán Antal polgármester urat, hogy ne váljon egy újabb Zuschlag Jánossá, ne támogassa azt, hogy közpénzeket olyan szervezetekhez zsilipelnek át, amelyek egyértelműen pártokhoz köthetőek" - jelentette ki.

Hanzély Ákos, az LMP fővárosi önkormányzati képviselője konkrét szervezeteket megnevezve azt mondta, a négy év alatt 44 millió forinthoz jutó Élő Belvárosért Polgári Egyesület vezetője Rogán Antal titkárnője, székhelye pedig a Fidesz belvárosi irodájában van. Hozzátette, ugyanitt székel a 47 millió forintot elnyert Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület is, amelynek képviselője a jegyzői titkárságon dolgozik. Megemlítette még a Magyar Értékmentő Kör Alapítványt, amelynél MIÉP-es kapcsolatot valószínűsített, míg az Alapítvány az Esélyegyenlőségért képviselőjeként egy szocialista politikust nevezett meg.

A támogatási keret nyolcvan százalékát 12 szervezet kapta meg, amelyek "így vagy úgy, erős pártkötődéssel rendelkeznek" - összegzett.

A sajtótájékoztatót végighallgatta Puskás András V. kerületi alpolgármester, aki közölte, az önkormányzat nevében visszautasítja a vádakat. Közölte: minden évben nyilvános pályázatot írnak ki a kerületi civil szervezetek számára, amelynek összege 35 millió 700 ezer forint; az elmúlt négy évben 322 nyertes pályázójuk volt és a képviselő-testület teljes konszenzussal döntött a beadványokról. Az LMP kerületi képviselője sem szavazott a pályázatok ellen, mert nem volt jelen e napirendi pont tárgyalásán - jelezte.

Az alpolgármester kijelentette, hogy minden civil szervezetnek el kell számolnia a kapott pénzzel és bemutatta a 2008. január 1-je óta keletkezett elszámolásokat, amelyeket a munkatársai három bevásárlókocsiban toltak ki az épület elé. Puskás András leszögezte, hogy mind az elszámolások, mind a támogatói szerződések hozzáférhetőek és nyilvánosak, azokba bárki beletekinthet.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az atlatszo.hu portáltól már számos megkeresést kaptak, de ezekre az iratokra vonatkozót még nem.

A sajtótájékoztatót végighallgatta három belvárosi civil szervezet képviselője - a kerületi pedagógus szakszervezet nyugdíjas tagozatának vezetője, a kerületi Vöröskereszt vezetője és a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa - is, akik azt mondták el, hogy szervezeteik az önkormányzat segítsége nélkül nem vagy csak komoly nehézségekkel tudnák üzemelni.

Kisebb vitába bonyolódtak az LMP politikusaival, akik azt hangsúlyozták, hogy sajtótájékoztatójukat nem a civil szervezetek támogatása ellen tartották, hanem azért, mert - Hanzély Ákos szavai szerint - a keret nyolcvan százalékát olyan szervezetek kapják meg, "amelyek vagy pártirodába vannak bejelentve vagy valamelyik polgármesternek vagy jegyzőnek a titkárnői a képviselőik".

A sajtótájékoztató végén megjelent az LMP által említett listán szereplő 12 szervezet egyikének, a Belvárosi Művészek Társaságának vezetőhelyettese is, aki azt közölte, hogy 1994-ben alakultak, 1997 óta egy galériát is működtetnek és pályázatokból tartják fent magukat.

Az esemény végén az alpolgármester felajánlotta, hogy bármely nonprofit egyesület vezetőivel szívesen megismerteti az LMP képviselőit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

medveistvan
2015. március 14. 17:03
Rogán nem fog bajba kerülni nincs miért.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását