2024. június 1. - Tünde

A Pentagon fejben már készül Szíria ellen

A Pentagon, valamint a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) megkezdte az amerikai haderő képességeinek előzetes áttekintését arra az esetre, ha Barack Obama elnök utasítást adna különböző lehetőségek kidolgozására Szíriával kapcsolatban.
2012. február 8. szerda 10:14 - HírExtra
A CNN két, meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy noha az Egyesült Államok továbbra is a diplomáciai a gazdasági nyomásgyakorlásra összpontosít, a katonai vezetés "felmérő gyakorlatot" tart annak feltérképezésére, milyen kapacitások állnak rendelkezésre a térségbeli egyéb amerikai katonai feladatokban lekötötteken felül. A két tisztségviselő szerint az effajta tervezés "tipikus a Pentagonnál".

A Pentagon szigorúan figyeli a szíriai fejleményeket. Nem is végezné a feladatát, ha nem közölné elképzeléseit" - nyilatkozott az egyik kormányzati tisztségviselő. - Mindazonáltal nem született döntés semmilyen szíriai katonai beavatkozásról - tette hozzá.

A CNN szerint ilyen esetekben a katonai vezetés az összes lehetőséget megvizsgálja, a humanitárius segítségnyújtástól kezdve az ellenzéki csoportok támogatásán át a közvetlen katonai csapásig. Ez utóbbi lehetőséget a két kormányzati vezető "valószínűtlennek" nevezte.

Ugyanakkor az amerikai ENSZ-nagykövet egy nyilatkozatából, amelyet a CNN-nek adott kedden, világosan kiderül, hogy az amerikai vezetés a folytatódó szíriai erőszak miatt elvesztette türelmét Bassár el-Aszad elnökkel szemben.

"Az ön napjai meg vannak számlálva" - mondta szavait a szíriai vezetőhöz intézve a hírtelevízióban Susan Rice, az amerikai ENSZ-misszió vezetője. - "Itt az ideje, sőt, elmúlt az az idő, hogy ön felelősségteljesen és békésen átadja a hatalmat."

"Mielőtt azonban katonai megoldásról beszélnénk, meg akarunk bizonyosodni arról, hogy minden rendelkezésünkre álló diplomáciai módszert kimerítettünk" - tette hozzá Rice.

"El kell kezdenünk fontolóra venni minden lehetőséget, beleértve az ellenzék felfegyverzését. A vérontásnak véget kell vetni" - jelentette ki kedden John McCain szenátor, a fegyveres testületeket felügyelő szenátusi bizottság rangidős, republikánus párti tagja
"Jelenleg nem gondolkodunk ilyen lépésen" - mondta a szíriai ellenzék lehetséges felfegyverzésével kapcsolatban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Mint mondta, az Egyesült Államok a szíriai lakosságnak nyújtandó humanitárius segélyről konzultál a szövetségeseivel, de ennek mikéntjéről nem nyilatkozott.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő szintén a humanitárius segély lehetőségéről beszélt, és hozzátette: "nem gondoljuk, hogy (a válságra) az volna a válasz, hogy még több fegyver kerüljön Szíriába".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2012. február 8. 10:25
Mindenki tudja - egy szebb világban -, hogy az Egybesült Állatok azért kívánja a háborút, mert szarban van:valamivel fel kell lendíteni az iparukat, erre egy háború remek. (Pláne hogy jelenleg innen-onnan csapatkivonások vannak.)Azt is ezenfelül érdemes lenne meglesni, hogy melyik nemzet a nagy - ha nem akarod az "igazságot", akkor is rád kényszerítjük - Amerika nagy barátja. Hát. Ha lenne valami - ne legyen, az egy nukleáris világégéshez vezetne - én nem az amcsiknak szurkolok.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását