2024. május 3. - Tímea, Irma
Szombat reggel a dél-dunántúli, illetve a dél-alföldi havazás után Budapest belső kerületeiben is elkezdődött a hóesés.
2012. február 4. szombat 10:35 - HírExtra
Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: a következő óráktól tovább erősödik majd a havazás a főváros egész területén, és vasárnap délelőttig 15 centiméter körüli hóra kell számítani.

A havazás a vasárnap reggeli, délelőtti órákra szűnik meg, de csak átmenetileg, ugyanis várhatóan hétfő délután egy újabb csapadékzóna éri el Budapestet.

Kifejezetten erős hófúvásokra a fővárosban nem kell számítani.

Menekítettek a rendőrök


Összesen 38 embert vittek a rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közterületekről melegedőkbe - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel. Öt főúton - a 6-oson, az 56-oson, az 58-ason, a 66-oson és a 67-esen - hóláncot kell használniuk az autósoknak.

Garamvölgyi László szombat reggeli tájékoztatása szerint Budapesten a rendőrök az éjjel 19 hajléktalant vittek fedett helyre, közülük négyet kórházba. Az ország többi részén ugyancsak 19 embert vittek a közterületekről melegedő helyekre, átmeneti szállásokra - mondta. A legtöbbet, kilenc embert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mentettek meg a kihűléstől, Komárom-Esztergom megyében hatot, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Nógrád megyében pedig egyet-egyet - sorolta.

Közölte egyúttal azt is, hogy a közútkezelő öt főúton elrendelte a hólánc használatát: a 6-os, az 56-os, az 58-as, a 66-os és a 67-es számú főúton.

Éjszaka összesen 13 baleset történt az utakon, azok is koccanásos karambolok voltak, köztük három könnyebb személyi sérüléses - közölte Garamvölgyi László, hozzátéve, hogy a határok járhatók.

Nyolcezer rendőr teljesített szolgálatot, az ORFK-n pedig egy folyamatosan működő operatív törzs kíséri figyelemmel a helyzetet.

A rendőrség azt kéri, hogy ahol kritikusak az útviszonyok, kizárólag azok induljanak útnak, akiknek feltétlenül szükséges, de ők is csak abban az esetben, ha utazásuk előtt tájékozódtak, és ha kifogástalan műszaki állapotban van az autójuk.

Három kocsi ment egymásba

Három személygépkocsi ütközött össze szombaton reggel az M3 bevezető szakaszán, egy ember sérült meg - közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel.

A helyszíni szemlét a BRFK közlekedésrendészeti főosztálya megkezdte.

Minden út járható

Az Útinform szombat reggeli tájékoztatása szerint minden út járható az országban, elzárt település nincs.

Az Útinform közlése szerint a Dunántúl déli és középső részén, a Duna-Tisza közén és az Alföldön esik vagy szállingózik a hó, Békés és Hajdú-Bihar megyében intenzíven havazik. A csapadékos helyeken az átfagyott burkolaton megmarad a hó. A fő- és alsóbb rendű úthálózat egyaránt havas, letaposott havas, Pest megye déli felén, valamint Jászberény és Heves környékén pedig latyakos. Baranya megyében már a kötelező hólánchasználatra vonatkozó táblákat helyezik ki.

Az autópályák közül az M5-ös Kecskemét utáni szakaszán, az M6-os Tolna és Baranya megyei részén, valamit az M7-es Balatonhoz közeli területein is hó van a burkolaton.

Mivel nagyon hideg van, a sózás nem fejti ki hatását, így az útburkolat állapotában nem várható jelentős javulás - figyelmeztet az Útinform, majd a rendőrséghez hasonlóan arra kéri az embereket, hogy csak az induljon útnak, aki semmiképpen nem tudja elhalasztani utazását.

Jár minden

Rendben elindultak a BKV járatai a fővárosban - tudatta az MTI-vel szombat délelőtt közös közleményben a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt.

Mint írták, mindent megtesznek azért, hogy a fővárosban és agglomerációjában a hideg téli időjárás ellenére is rendben közlekedjenek a járművek, ettől függetlenül azonban a havazás okozhat nagyobb forgalmi zavarokat.

Rendszeresen ellenőrzik a váltók és a váltófűtés működését, a felső vezeték állapotát, felülvizsgálják a műhelycsarnokok, a szolgálati helyek, a vezetőfülkék, valamint az utasterek fűtőberendezéseit. A buszoknál folyamatosan ellenőrzik a fagyálló- és hűtőfolyadékot, az ablaktörlőket, az akkumulátorokat, víztelenítik a levegős rendszereket, a járművezetőket pedig felkészítették a téli körülmények közötti közlekedés veszélyeire - sorolták az intézkedéseket.
Tájékoztatásuk szerint az autóbuszokon és a trolikon télen-nyáron használható gumiabroncsokat használnak, amelyeket a szakemberek rendszeresen cserélnek.

Folyamatos az együttműködés a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel, amelynek szóró munkagépei síkosságmentesítik a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez vezető utakat és a megállóhelyeket. Ha az időjárás megkívánja, a metró felszíni részein, a HÉV- és a villamosvonalakon "hótörő menetek" indulnak majd üzemszünetekben - közölték.

Mindezek ellenére a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV arra hívja fel az utasok figyelmét, hogy utazásukat körültekintően szervezzék meg, és vegyék figyelembe az időjárás okozta késéseket, esetleges járatkimaradásokat.

Hófúvás és másodfokú riasztás

Hófúvás miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala és Somogy megye egyes térségeire másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapján szombat délelőtt elérhető tájékoztatás szerint például Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeghalom, Keszthely és Balatonlelle környékén is erős hófúvásra kell számítani.

A figyelmeztető előrejelzésben azt írták, hogy az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein az erős, helyenként viharos, 60-75 kilométer/órás sebességű északkeleti szél többfelé okozhat erős hófúvást, amely magas, fél métert meghaladó hótorlaszokat emelhet. Délnyugaton, főként Zala és Somogy megyében az erős északi szél szintén hófúvásokat okozhat. A Nyugat-Dunántúlon a legerősebb széllökések ugyancsak 60-75 kilométer/óra körül várhatók.

A vasúti közlekedésben nincs fennakadás

Egyelőre nem okoz nagyobb fennakadást a vasúti közlekedésben a zord téli időjárás, ott azonban, ahol nagyobb mennyiségű hó esett, már előfordulnak késések, így elsősorban Békéscsaba és Püspökladány térségében - közölte a MÁV Zrt. társasági kommunikációs osztályvezetője szombat délelőtt az MTI-vel.

Hackl Mónika elmondta: szombatra menetrend-változtatást vezettek be, amely azt jelenti, hogy csak a menetrendben hópehellyel jelölt, a rendkívüli helyzet alkalmával is közlekedő vonatok járnak. Mivel azonban szombati menetrend lenne érvényben, ez a változtatás viszonylag kisebb mértékű módosulást jelent, s csak néhány százalékkal kevesebb vonat közlekedik - tette hozzá, arra kérve az utasokat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak.

Megjegyezte, hogy a legnagyobb "küzdelem" a váltók környékén zajlik, hiszen azok állítását nehezíti a hóesés, a szél pedig a letakarítás után is újra és újra visszahordja a havat. Ezért a vasúttárság több száz munkatársa teljesít szolgálatot ezekben a napokban.

Hómunkásokat keresnek

Hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre - közölte a cég szombat délelőtt az MTI-vel.

Az FKF Zrt. a nappali műszakban 98 szóró és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 330 hómunkással a közjárdákon, közlépcsőkön, gyalogátkelőhelyeknél a síkosságmentesítést - mondták el, megjegyezve, hogy az előrejelzések szerint Budapesten napközben további havazás várható.

Hómunkásnak jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók a www.fkf.hu címen. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3550 forintot fizet a társaság - olvasható a közleményben.

Riasztások

Mintegy száz esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a katasztrófavédőket, többségében elakadt járművek kiszabadításához, közúti balesetek műszaki mentéséhez - ismertette a szombat kora délutáni országosan összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel.

Hajdú Márton főhadnagy közölte: a legtöbb esetben a hóban elakadt autóbuszok kiszabadításában kellett segédkezniük, de sok autó járt hasonlóan, vagy csúszott árokba az utakon, ezért több útszakaszon már kötelező a hólánc használata.

Az OKF helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint közúti balesetek műszaki mentése során 11 sérültet szabadítottak ki járművekből, és adtak át mentősöknek, három helyszínen pedig már nem tudtak embereken segíteni. Egy ember közúti balesetben, egy tűzesetben halt meg, egy harmadik pedig kútba esett, és életét már nem tudták megmenteni.

A főhadnagy felhívta a figyelmet arra, hogy az ország nagy részén folyamatos a hóesés, ezért az ország északi részén 30, délkeleten pedig félméteres is lehet a hótakaró vastagsága estére, a meteorológiai szolgálat pedig a déli és délkeleti megyékre narancssárga riasztást adott ki.
Hozzátette, az előrejelzések szerint a déli és délkeleti megyékben hófúvás, hóvihar lehet, ezért felhívják az autósok figyelmét, hogy körültekintően, megfelelő műszaki állapotú járművel, az út és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását