2024. május 2. - Zsigmond

Rekordon az olasz bűnözés

Statisztikai adatok tanúsága szerint Olaszországban emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, ezzel párhuzamosan csökkent a lakosság biztonságérzete.
2012. február 2. csütörtök 11:36 - HírExtra
Róma központjában szerdán két ékszerüzletből, majd egy külvárosi szupermarketből vitték el a bevételt fegyveres rablók. Az ékszerüzletekből félmillió eurót zsákmányoltak, a szupermarket főnöke ellenállt, ezért lábon lőtték. A fegyveres rablás mindennapossá vált - írta a bűnözés jelentős erősödésére figyelmeztető olasz sajtó.

2011-ben rekordot döntött a fegyveres betörések és a lopások száma - közölte a La Repubblica. A napilap az olasz rendőrség, csendőrség és pénzügyőrség statisztikáira hivatkozva kiszámolta, hogy tavaly 15 százalékkal emelkedett a vagyon elleni bűncselekmények száma 2010-hez képest. Egyedül a gyilkosságok száma nem változott: 611 emberölést követtek el tavaly és tavalyelőtt is, miközben a lakásbetörések száma 28 százalékkal emelkedett.

A bűncselekményeket elkövetők 34,5 százaléka tartózkodási engedély nélküli bevándorló volt, ez a mutató példátlanul magasnak számít. A La Repubblica által megkérdezett Marzio Barbagli szociológus szoros összefüggést lát a gazdasági válság okozta társadalmi lecsúszás és a bűnözés terjedése között. Hozzátette, hogy a csökkentett anyagi források is megnehezítik a hatóságok bűnmegelőzési munkáját. A baloldali Demokrata Párt (PD) által Rómában végzett vizsgálat azt mutatja, hogy az olasz főváros lakosainak 71 százaléka veszélyesnek tartja Rómát.

Ezért egyre kevesebben viselnek az utcán ékszert, a rómaiak nem hordanak maguknál készpénzt, és nem nyitnak ajtót senkinek. A megkérdezettek 72 százaléka a volt jobboldali kormánykoalíció színeiben 2008-ban megválasztott Gianni Alemanno főpolgármestert tartja felelősnek a bűnözés terjedéséért. Rómában az utóbbi több mint egy hónap alatt öt különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság történt. Az áldozatok között volt egy pár hónapos kínai csecsemő is, aki szülei sérelmére elkövetett rablógyilkosságban veszítette életét - emlékeztetnek római újságok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását