2024. június 15. - Jolán, Vid

Merkel bizakodó

Angela Merkel német kancellár szerint megszületnek a "jó megoldások" az eurózóna válságára az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek csütörtök este kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján.
2011. december 8. csütörtök 19:01 - HírExtra
"Meg fogjuk találni a jó megoldásokat. Meggyőződésem, hogy minden kérdésre találunk megoldást" - mondta a kancellár csütörtökön a dél-franciaországi Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusán. Elismerte ugyanakkor, hogy "nehéz vitákra" számít a csúcson. "Megértést kérek azoktól, akik nem tagjai az eurózónának. Erős jelzést kell adnunk kifelé. A szavak nem elegendőek, erősebb kapcsolat kell, szerződésmódosításra van szükségünk" - tette hozzá.

Nicolas Sarkozy francia államfő arra hívta fel a figyelmet, hogy ha pénteken Brüsszelben nem születik megállapodás az eurózóna gazdasági kormányzásáról, Európának nem lesz "második esélye".

"Azonnal dönteni kell. Minél tovább halogatjuk a döntést, annál drágább és kevésbé hatékony lesz ... ha pénteken nem tudunk megállapodni, akkor nem lesz második esélyünk" - fogalmazott Sarkozy a kongresszuson.

"Európára még soha nem volt ekkora szükség, de Európa sem volt még ekkora veszélyben. Soha ennyi ország még nem akart csatlakozni Európához, de Európa szétesésének sem volt még ilyen nagy a kockázata" - hangsúlyozta a francia államfő.

Sarkozy emlékeztetett: Berlin és Párizs azt szeretné, ha az Európai Unió mind a 27 tagállama támogatná a szerződésmódosításokat a gazdaságpolitikai irányítás összehangolása érdekében, de jelezte, hogy ha ez nehézségbe ütközik, a francia-német páros készen áll külön megállapodást kötni az euróövezet másik 15 tagállamával. "Mind a 27-et akarjuk, de ha akadályokba ütközünk, megcsináljuk 17-en" - mondta Sarkozy.

Berlin és Párizs a hét elején közölte, hogy teljes egyetértés alakult ki közöttük az uniós alapszerződés márciusi hatállyal történő módosítása kapcsán, amelynek célja a szigorúbb költségvetési fegyelem az eurózónában. Ennek értelmében az Európai Bíróságnak joga lenne ellenőrizni a nemzeti költségvetéseket, s azonnali szankciót lehetne bevezetni azzal a tagállammal szemben, amelynek költségvetési hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát.

A csúcstalálkozó sorsdöntő lehet az euró jövője szempontjából, miután az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette szerdán a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítő intézete a hét elején hasonló megfigyelést jelentett be 15 euróövezeti tagállamra, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú valutauniós tagországra, valamint az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) "AAA" osztályzatára is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását