2024. május 4. - Mónika, Flórián

LIGA: elfogadatatlan az új Munka törvénykönyve

A LIGA elfogadhatatlannak tartja a kormány új Munka törvénykönyve tervezetét, ami álláspontjuk szerint jelenlegi formájában nagy mértékben megnehezítené a munkavállalók helyzetét - közölte a munkavállalói érdekképviselet.
2011. július 21. csütörtök 07:06 - HírExtra
A LIGA Szakszervezetek közleményében rámutat: a tervezet jelentősen csorbítaná a munkavállalói jogokat, a szakszervezetek működési feltételeit pedig olyan mértékben szigorítaná, hogy nagyon kevés lehetőség kínálkozna a "lebutított" jogszabály miatt beszűkülő munkavállalói jogok feljavítására a kollektív szerződésekben.

A közlemény példaként említi: ha a bíróság megállapítja, hogy a munkáltató a munkaviszonyt jogellenesen szüntette meg, a munkavállaló ez esetben sem lesz jogosult elmaradt munkabérére, a munkaviszony helyreállítására is csak nagyon szűk keretek között lenne lehetőség.

A tervezet értelmében megszűnnének a műszakpótlékok, valamint szigorodna a munkavállalók kártérítési felelőssége is. Az új Munka törvénykönyve változatlan formában történő elfogadása esetén a munkaközi szünet nem képezhetné a munkaidő részét - mutat rá közleményében a LIGA.

A szakszervezet szerint a kormány a tervezetben arcul csapta mindazokat, akik bíztak a szociális konzultációban: nemhogy a védett kort nem vezeti be, hanem még a jelenlegi csekély felmondási védelem sem illetné meg a nyugdíj előtt állókat.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását