2024. május 2. - Zsigmond

Színpadon Liszt egyetlen operája

Csütörtökön este tartják a Don Sanche című Liszt-opera előzetes, majd pénteken a "rendes" premierjét a bayreuthi Stadthalléban.
2011. július 7. csütörtök 20:47 - HírExtra
Az utóbbin várhatóan ott lesz az ünnepi játékok egyik intendánsa, a Liszt-leszármazott Katharina Wagner is - mondta Bátor Tamás, a darab színpadra állításában koprodukciós partnerként közreműködő Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatója az MTI-nek.

Bayreuth városa nagyszabású fesztivállal emlékezik meg az ott nyugvó magyar zeneszerző, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról. A nyitány Liszt fiatalon írt, egyetlen befejezett operájának előadása, amely miskolci-bayreuthi-kassai-eisenstadti koprodukcióban jött létre, és amelyet júniusban Miskolcon már láthatott a közönség.

Bayreuth a továbbiakban neves sztármuzsikusokat lát vendégül, július 22-én például a német-japán zongoraművésznő, Alice Sara Ott ad koncertet. Mint az Echo Klassik díjjal elismert muzsikus elárulta, a XIX. század legvonzóbb személyiségének tartja Liszt Ferencet.

Bemutatják Ernst Burger két könyvét is: az Egy év Rómában és Tivoliban, valamint a Liszt Ferenc - Élet és halál Bayreuthban című köteteket. Július 24-én Hélene Grimaud, francia zongoraművész játszik a Stadthalléban, koncertprogramja, amelyben Mozart-, Berg-, Bartók- és Liszt-műveket szólaltat meg, a Rezonanciák címet kapta.

Óriási szimbolikus jelentőséggel bír az Izraeli Kamarazenekar július 26-i fellépése. Először játszik ugyanis izraeli együttes Richard Wagner "fellegvárában", mivel antiszemita nézetei miatt zenéjét
évtizedek óta bojkottálják Izraelben. Katharina Wagner a koncert bejelentésekor kijelentette: szeretné, ha a megbékélés jelképe lenne a hangverseny.

Lisztre kiállítással is emlékeznek Bayreuthban: A nyugtalan, a látomásos Liszt Ferenc címmel nyílt a lenyűgöző személyiségű a művész sorsáról áttekintést adó jubileumi tárlat az új városi könyvtárban.

Júniusban már elindult egy zenetörténeti előadás-sorozat, amely Liszt és Wagner kapcsolatának, vitáinak történetét, jelenét és jövőjét tárja föl, és amelyben neves német zenetudósokat hallhat a közönség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását