2024. április 18. - Andrea, Ilma

A királyi lagzin gazdagodnak meg

Szakértői előrejelzések szerint több mint félmilliárd font plusz bevételre számíthat a brit kiskereskedelem a pénteki trónörökösi esküvőhöz kapcsolódó fogyasztási többletköltekezésből, amelynek zömén valószínűleg az élelmiszerboltok és az ajándéktárgyakat árusító üzletek osztozhatnak.
2011. április 26. kedd 18:19 - HírExtra
Vilmos brit trónörökös - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - pénteken esküszik örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak a londoni Westminster-apátságban.

A brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont (Centre for Retail Research) kedden ismertetett prognózisában azt jósolta, hogy ebből az alkalomból a brit alattvalók és a turisták összesen 527,1 millió fonttól (csaknem 160 milliárd forinttól) szabadulnak meg.

A legnagyobb egyedi tételt várhatóan az ajándék- és emléktárgyak, valamint egyéb, az esküvőhöz közvetlenül kötődő cikkek adják; ilyesmikből az intézet szerint összesen 199,1 millió font értékben forgalmaz a brit kiskereskedelem. A cég szakértői azzal számolnak, hogy csak esküvői bögrékből - amelyeken Vilmos és Kate portréja látható - 3,5 millió darab, az alkalomra vert emlékérmékből ötmillió fogy az esküvőig.

A második legnagyobb tételt az élelmiszerek és az italfélék jelentik; ezekre a Centre for Retail Research keddi előrejelzése szerint 156,5 millió fontot költenek főleg azok, akik otthon figyelik majd a közvetítést, illetve azok, akik az ilyenkor hagyományos utcabálokon ünnepelnek.

A turisták költekezéséből eredő pótlólagos kiadásokat a cég 61,5 millió fontra teszi, és előrejelzése szerint az esküvő napjára, vagyis péntekre meghirdetett munkaszüneti nap további 110 millió fonttal növeli a kiskereskedelmi bevételeket.

Más nagy londoni házak prognózisai szerint ugyanakkor a brit gazdaság egészének szempontjából nem lesz egyértelműen pozitív a trónörökösi esküvő mérlege.

A munkaszünetté nyilvánított esküvői nap miatt a nagypénteki szabadnappal kiegészült négynapos húsvéti hétvége után a következő hétvége is négynapos lesz, mivel május első hétfője Nagy-Britanniában hagyományosan szintén munkaszünet.

A brit alkalmazottaknak így mindössze három nap szabadságot kell kivenniük ahhoz, hogy múlt péntektől 11 napig folyamatosan vakációzhassanak.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport ezzel kapcsolatban kimutatta, hogy az ilyen egyszeri pótlólagos munkaszünetek a történelmi tapasztalatok alapján meredeken csökkenthetik az egyes szektorok teljesítményét. A cég elemzői felidézik, hogy 2002 júniusában, amikor II. Erzsébet királynő aranyjubileuma - vagyis trónra lépésének 50. évfordulós ünnepségei - alkalmából szintén volt egy plusz munkaszüneti nap, a brit ipari termelés 4,2 százalékkal, a szolgáltatási szektor teljesítményének értéke pedig 2,1 százalékkal esett havi összevetésben.

A cég szerint az esküvői emlék- és ajándéktárgyakra költött pénzt a fogyasztók valószínűleg más termékek vásárlásától vonják el, és bár a ceremónia közvetítésének idejére sokan vehetnek előre ételt és italféléket, ez azonban azzal is járhat, hogy elmarad a szokásos péntek esti mozi vagy éttermi vacsora.

A ház szakértőinek számításai szerint ha a turisták által fogyasztásra költött pénz 10 százalékkal növekszik áprilisban, az is mindössze 0,05 százalékkal emelné a negyedéves nominális brit GDP-értéket. A történelmi visszatekintés alapján azonban korántsem vehető bizonyosra még ez a költekezési plusz sem: 1981 júliusában - Károly és Diana esküvőjének hónapjában - 16 százalékkal kevesebb külföldi turista kereste fel Nagy-Britanniát, mint az egy évvel korábbi azonos hónapban - írták a Capital Economics londoni elemzői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását