2024. június 3. - Klotild

Mubarak már nem "virgonckodik"

Az egyiptomi főügyész szerdai közlése szerint 15 napos előzetes letartóztatásba helyezték Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, akit korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolnak.
2011. április 13. szerda 09:40 - HírExtra
Hoszni a kórházban

A hivatalos közlemény szerint a vádak magukba foglalják a tüntető tömegekbe lövetést és az elnöki hatalom személyes haszonra való kihasználását. Mubarakot jelenleg kórházban kezelik, miután szívrohamot kapott kihallgatása közben. Vesztegetés gyanújával őrizetbe vették Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök két fiát - jelentette szerdán az egyiptomi állami tv.

A főügyészség honlapján jelentette meg döntését, amelyben jelezte, hogy a volt államfő két fia ellen is ugyanilyen kényszerintézkedést rendeltek el.

Mubarakot jelenleg kórházban kezelik, miután kedden szívrohamot kapott kihallgatása közben. Az asz-Szalám kórház főorvosának közlése szerint a beteg állapota lehetővé teszi, hogy folytatódjék az ügyében indított nyomozás.

Nyolcszáz lélek

A januári-februári tüntetések elleni erőszak következtében hivatalos adatok szerint mintegy 800 embert halt meg, és több ezren szenvedtek sérüléseket. Mubarak az ellene felhozott vádakat - visszavonulása óta az első interjúban, vasárnap - tagadta.

Miközben az exelnököt a vörös-tengeri Sarm-es-Sejk üdülőhely kórházában ápolják, az onnan nem messze lévő bíróságon Kairóból érkezett ügyészek kihallgatták a két fiút, Gamalt és Alaát. Az épület előtt nagyjából kétezres tömeg követelte a Mubarak-fivérek őrizetbe vételét. Amikor elvitték őket, palackokkal és kövekkel dobálták meg a lefüggönyözött ablakú kisbuszt.

A csemeték az apjukra ütöttek

Ezt követően bejelentették, hogy Mubarak két fiát 15 napos előzetes letartóztatásba helyezték. A vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja mellett azzal is gyanúsítják őket, hogy a januári és februári népfelkelés idején kezdeményezték, hogy a karhatalom lőjön a tüntető tömegbe. A felkelés idején közel 800 ember halt meg a hatóságok erőszakcselekményeiben.

Gamálnak, Mubarak fiatalabb fiának magas tisztsége volt az ország korábbi vezető pártjában. A széles körben osztott vélemény, miszerint Gamált szemelte ki apja saját utódjául, nagyban hozzájárult az egyiptomi felkelés sikeréhez, amely végül megdöntötte Mubarak uralmát.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását