2024. május 9. - Gergely

Tétényi begyalogol a Parlamentbe

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere a fideszes többségű képviselő-testület feloszlatását kéri az Országgyűléstől abban a levélben, melyet - őt támogató helyiek kíséretében - gyalog visz a Parlamentig.
2011. április 1. péntek 17:04 - HírExtra
"Esztergomi választópolgárként nyílt levelet adunk át az Országgyűlésnek, kérve, hogy működésképtelenség miatt oszlassák fel a képviselő-testületet. Április 4-én lejár a választásokat követő fél év, ezt követően a jogszabályok lehetővé teszik a feloszlatást" - mondta Tétényi Éva pénteken az MTI-nek.

A polgármester közlése szerint a képviselő-testület előző esti ülését néhány perc alatt berekesztette, amelyhez akadályoztatás címén joga van. Tétényi Éva azt mondta, munkáját tartósan akadályozza, hogy a 15 tagú testületben a 10 fős kormánypárti frakció nem hajlandó az együttműködésre, a többség által csaknem egy hónapja megválasztott jegyző nem vesz részt az üléseken, és a hivatalból - távolléte alatt - elbocsátották az őt segítő munkatársakat.

Tétényi Éva közölte, hogy a jövőben csak egyszer hívja össze a testületi ülést, amikor az adósságrendezési eljárásban a reorganizációs tervet kell elfogadni. Ennek hiánya ugyanis a város vagyonának felosztásához vezetne, de Esztergomot nem akarja veszélybe sodorni.

Mivel az esztergomi képviselő-testületnek nincs érvényes működési szabályzata, az alpolgármester pedig lemondott, jogilag a polgármesteren kívül más nem hívhat össze ülést.

A helyi Fidesz-frakció vezetője pénteken közleményben reagált az előző nap történtekre. "A polgármester asszony aláírta a város halálos ítéletét, mert ha nincs testületi ülés, nincsenek döntések sem, és elkerülhetetlen lesz a vagyonfelosztás", annak ellenére, hogy "egy kötvényben megvolt a pénz a tartozások kifizetésére" - írta Steindl Balázs.

Tájékoztatása szerint a testület Tétényi Éva döntése miatt nem tudott határozni az esztergomi kórház felelősségbiztosításának meghosszabbításáról, emiatt műtétek maradhatnak el, továbbá májustól veszélybe kerülhet a buszközlekedés a városban, mert erről sem született döntés.

"A képviselők a polgármester kivonulását követően munkaértekezletet tartottak, ahol együtt próbáltak megoldást találni Tétényi Éva Esztergomot végleg ellehetetlenítő törekvésére. A városatyák a kormányhivatalnál kezdeményezik a rendkívüli testületi ülés összehívását nyolc napon belül" - közölte a frakcióvezető.

A polgármester és a képviselő-testület viszonya tavaly novemberben romlott meg, amikor Tétényi Éva közölte, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá csaknem 20 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni.

A kormánypárti frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást. Tétényi Éva az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szeretné elérni, hogy a parlament oszlassa fel a testületet, mivel megbénítja a várost, hogy a legnagyobb képviselőcsoport nem működik együtt vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását