2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újra Sajtófotó Kiállítás

Az ember számára a kép nemcsak szín és forma, hanem gondolatot közöl - hangsúlyozta a XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítást megnyitó Csányi Vilmos író, etológus pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM).
2011. március 25. péntek 21:38 - HírExtra
Az emberi szem a világ legkifinomultabb kamerája, milliónyi színárnyalatot képes megkülönböztetni, számunkra mégis a kép a legfontosabb, mert az gondolatot képes közölni - emlékeztetett a természettudós a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett kiállítás megnyitóján.

Csányi Vilmos hozzáfűzte: a képet az ember nemcsak észleli, hanem igyekszik is azt létrehozni, rajzol, fest. A fotográfia a képek konstrukciójának különleges eszköze, az elkattintott kép ugyanis még nem lesz gondolat - mutatott rá a kutató, aki szerint a fotográfust a "gombokat nyomogató majomtól" az különbözteti meg, hogy ő képeket lát, és azokat rögzíti. A sajtófotó a váratlanul felbukkanó gondolat rögzítésének művészete - tette hozzá az etológus.

A kiállításon is szereplő felvételeket méltatva kiemelte a vörösiszap-katasztrófát bemutató képeket. Mint hangsúlyozta, a kolontári tragédiát nem a tévéhíradók bejátszásaiból, hanem a kiállításon látható fotókon, az állatot magához ölelve mentő ember vagy a hullámzó vörös lében álló csillogó fehér ágyak képein keresztül lehet igazán megérteni.

Három dolog mutatkozik meg egy ilyen nagyszabású fotókiállításon - emelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke. Eötvös Pál szerint a mintegy 370 képet áttekintve feltárul a magunk mögött hagyott esztendő valósága, de a kiállításon nyomon lehet követni a fotográfusok tettrekészségét, felkészültségét; harmadik tanulságként pedig megmutatkozik a szakmai együvé tartozás, hiszen "a magyar sajtóban hosszú évtizedek óta a fotós szakma a legintaktabb foglalkozás".

A kiállítást hagyományosan a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya által kiírt fotópályázat előzte meg, melyre ezúttal 323 szerző jelentkezett 8548 felvétellel.

Barakonyi Szabolcs fotóriporter, a pályázat zsűritagja Eötvös Pál szavaira reagálva megjegyezte: ideális esetben valóban az ország elmúlt évének történetét tükrözi a sajtófotó kiállítás, ezúttal azonban feltűnő, hogy a 2010-es választások képeit háttérbe szorították az országot ért természeti csapásokról készült felvételek.

A tárlat rendezője, Szalay Zoltán arra emlékeztetett, hogy a pályázat szigorú kategóriákhoz kötött verseny, a lényeg azonban abban áll, hogy vizuális világunk minél több és színvonalasabb képpel gazdagodjon.

Mint Bánkuti András, Az év fotói 2010 című könyv szerkesztője elmondta, a kötetben láthatóak a pályázat nyertes felvételei, abban azonban meghívott alkotók is szerepelnek, többek között Máté Bence, a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC közös természetfotós pályázatának tavalyi nyertese.

A tárlat megnyitója alkalmából átadták a Magyar Sajtófotó Pályázat elismeréseit, melyek közül a Művészet kategória díjait a Magyar Távirati Iroda ajánlotta fel.

A sajtófotó kiállítás idei kísérőrendezvénye, a Magyar fotográfusok a világ élvonalában című tárlat azoknak a magyar alkotóknak a munkáiból vonultat fel válogatást, akik az 1955-ben indított, tekintélyes World Press Photo pályázaton az elmúlt évtizedekben díjat nyertek. A listára eddig Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Farkas József, Fejes László, Friedmann Endre, Komlós Tibor, Korniss Péter, Lakatos Péter Zoltán, Pólya Zoltán, Révész Tamás, Soós Lajos, Szentpéteri L. József, Szigetváry Zsolt, Szlukovényi Tamás, Török László, Vadas Ernő és Wéber Lajos iratkozott fel műveivel.

Mint Rezi-Kató Gábor, az MNM főigazgató-helyettese elmondta, a két kiállítás március 26. és május 8. között a Magyar Nemzeti Múzeumban, majd az ország számos nagyvárosában lesz látható. Az MNM-be ősszel egy André Kertész-életműkiállítás révén tér vissza a fotográfia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását